Papež Frančišek: Kako kaj ljubezen?

"Kako kaj prva ljubezen? Sem zaljubljen vate kot prvi dan? Sem srečen s tabo ali se zate ne menim? Ta vprašanja si je treba pogosto zastaviti". Tako je dejal papež Frančišek 6. junija 2014 med jutranjo mašo, ki jo je daroval v kapeli Doma sv. Marte. Ta vprašanja si morajo zastavljati ne samo zakonci, ampak prav tako duhovniki, škofje pred Jezusom. Kajti On sam je tisti, ki nam zastavlja to vprašanje, kot ga je zastavil Petru: »Simon, Janezov sin, ali me ljubiš?«

»To je vprašanje, ki ga zastavim mojim bratom škofom in duhovnikom: Kako kaj danes ljubezen?« je dejal papež med homilijo. Enako je storil Jezus. Sem zaljubljen kot prvi dan? Ali pa zaradi dela in skrbi gledam drugam in pozabljam na ljubezen. Frančišek je pojasnjeval, da se v zakonu tudi prepira, kar je normalno. Ko pa ni ljubezni, tudi prepira ni več. »Ali se prepiram z Gospodom? To je znamenje ljubezni. Vprašanje, ki ga Jezus zastavi Petru, ga privede do prve ljubezni. Nikoli ne pozabite prve ljubezni, nikoli!« je poudaril papež.

"Kako kaj prva ljubezen? Sem zaljubljen vate kot prvi dan? Sem srečen s tabo ali se zate ne menim? Ta vprašanja si je treba pogosto zastaviti." Papež Frančišek 

Poleg tega vidika je v odnosu med duhovnikom in Jezusom treba upoštevati še druge. Pred študijem, pred željo, da bi postal intelektualec filozofije, teologije ali patrologije, je: biti pastir. Kot je Jezus povedal Petru: »Pasi moje ovce!« Vse ostalo pride po tem, je dodal papež. »Pasi. S teologijo, s filozofijo, s patrologijo, s tistim, kar študiraš, a pasi. Bodi pastir. Kajti Gospod te je poklical ravno za to. Škofove roke na naši glavi so zato, da bomo pastirji,« je poudaril Frančišek in zastavil novo vprašanje: »Sem pastir ali pa sem zaposlen v nevladni organizaciji, ki se imenuje Cerkev?« To je vprašanje, ki si ga morajo zastaviti škofje, morajo si ga zastaviti duhovniki, vsi.

Za pastirja, posvečenega Jezusu, pa ne obstaja ne slava ne veličastvo. Končal bo na najobičajnejši način, velikokrat tudi na najbolj ponižujoč način … v postelji, hranili ga bodo drugi, oblačili ga bodo drugi … nekoristen in bolan … Končal bo tako, kot je končal Jezus: ljubezen, ki umre kot pšenično seme in tako obrodi sad, je dejal papež.

Izpostavil je še en vidik. Najmočnejše besede, s katerimi Jezus zaključi svoj pogovor s Petrom, so: »Hôdi za menoj!« »Če smo izgubili orientacijo ali ne vemo odgovoriti na ljubezen, ne vemo, kako odgovoriti na pastirstvo, ne znamo odgovoriti ali nismo prepričani v to, da nas Gospod ne bo pustil samih v najtežjih trenutkih življenja, v bolezni … nam On pravi: 'Hôdi za menoj!' To je naša gotovost. Po Jezusovih stopinjah. Po tej poti. 'Hôdi za menoj!«

Sveti oče je sklenil z besedami, naj Gospod vsem duhovnikom in škofom podeli milost, da se bodo vedno spominjali svoje prve ljubezni, da bodo pastirji, ki jih ne bo sram, ko bodo morda končali v postelji ali bodo celo izgubili razsodnost. »Naj nam vedno da milost, da bomo hodili za Jezusom, po Jezusovih stopinjah, milost hoje za njim,« je sklenil homilijo.


Besedilo je s spletne strani radia Vatikan

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top