Papež Frančišek: Tam, kjer je Bog zasejal, upaj! Vedno upaj!

Čudovite besede papeža Frančiška na Trgu Sv. Petra 20. septembra 2017:
"Ne predaj se noči: zapomni si, da prvi sovražnik, ki si ga je treba podvreči, ni zunaj tebe, ampak je v tebi. Zato ne puščaj prostora grenkim, temnim mislim. Ta svet je prvi čudež, ki ga je naredil Bog. In Bog je položil v naše roke milost novih čudežev. Vera in upanje hodita skupaj. Veruj v obstoj najvišje in najlepše resnice. Zaupaj v Boga Stvarnika, v Svetega Duha, ki vse premika proti dobremu, v Kristusov objem, ki čaka vsakega človeka na koncu njegovega življenja. Verjemi, on te čaka! Svet hodi zahvaljujoč pogledu mnogih ljudi, ki so odprli predore, ki so zgradili mostove, ki so sanjali in verovali; tudi kadar so okoli sebe slišali besede zasmehovanja. Nikoli ne misli, da je boj, ki ga biješ tu doli, popolnoma nekoristen. Na koncu življenja nas ne čaka propad: v nas utripa seme absolutnega. Bog ne razočara: če je položil upanje v naša srca, ga ne želi zlomiti z neprestanimi razočaranji. Vse se rodi, da bi zacvetelo v večni pomladi. Bog nas je ustvaril, da bi cveteli. Kjer koli si, izgrajuj! Če si na tleh, vstani! Če sediš, začni hoditi! Če te dolgočasje paralizira, ga preženi z dobrimi deli! Če se čutiš praznega in brez volje, prosi Svetega Duha, naj ponovno napolni tvoj nič.

Delaj za mir med ljudmi in ne poslušaj glasu tistega, ki širi sovraštvo in spore. Ne poslušaj teh glasov. Ljudje, čeprav med seboj različni, so bili ustvarjeni za skupno življenje. V nesoglasjih, potrpežljivost: nekega dne boš odkril, da je v vsakem shranjen drobec resnice.  

Ljubi osebe. Ljubi eno po eno. Spoštuj pot vseh, naj bo ravna ali težka, kajti vsak ima svojo zgodbo. Vsak otrok, ki se rodi, je obljuba življenja, ki se še enkrat pokaže močnejše od smrti. Vsaka prebujena ljubezen je moč preobrazbe, ki hrepeni po sreči.  

Jezus nam je izročil luč, ki sveti v temi: brani jo, ščiti jo. Ta edina svetilka je največje bogastvo, zaupano tvojemu življenju. Predvsem pa, sanjaj! Ne boj se sanjati. Sanjaj! Sanjaj o svetu, ki se še ne vidi, a ki bo zagotovo prišel. Upanje nas vodi v obstoj stvarjenja, ki se razprostira vse do svoje dokončne izpolnitve, ko bo Bog vse v vsem. Ljudje, ki so imeli zmožnost domišljije, so človeku poklonili znanstvena in tehnološka odkritja. Prepluli so oceane in prehodili dežele, ki jih nihče ne bi nikoli prehodil. Ljudje, ki so gojili upanje, so tudi tisti, ki so premagali suženjstvo in na to zemljo prinesli boljše življenjske razmere.  

Bodi odgovoren do tega sveta in do življenja vsakega človeka. Pomisli, da je vsaka krivica do reveža odprta rana, ki zmanjšuje tudi tvoje dostojanstvo. Življenje se ne neha s tvojim bivanje. Na ta svet bodo prišle druge generacije, ki bodo nasledile našo in tudi mnoge druge.  

Vsak dan prosi Boga za dar poguma. Zapomni si, da je Jezus za nas premagal strah. Naš najbolj nezanesljiv sovražnik ne more nič proti veri. In ko se boš znašel prestrašen pred kakšno življenjsko težavo, se spomni, da ti ne živiš samo za samega sebe. S krstom je tvoje življenje že bilo potopljeno v skrivnost Trojice in ti pripadaš Jezusu. In če se te nekega dne polasti strah ali pa boš mislil, da je zlo preveliko, da bi se ga izzvalo, preprosto pomisli, da Jezus živi v tebi. On je, ki po tebi, s svojo krotkostjo želi poraziti vse človekove sovražnike: greh, sovraštvo, hudodelstvo, nasilje, vse naše sovražnike.  

Vedno imej pogum za resnico. A zapomni si: nisi boljši od nikogar. Četudi si ostal zadnji, ki veruje v resnico, zaradi tega ne zbeži pred družbo ljudi. Četudi živiš v tišini samotišča, v srcu ohranjaj trpljenje vsakega bitja. Si kristjan. In v molitvi vse izroči Bogu.  Neguj ideale. Živi za nekaj, kar presega človeka. In če bodo nekega dne ti ideali od tebe terjali zasoljeno ceno, jih nikoli ne nehaj nositi v svojem srcu. Zvestoba doseže vse.  

Če se zmotiš, vstani: nič ni bolj človeškega, kot delati napake. In te iste napake zate ne smejo postati zapor. Ne bodi ukleščen v svoje napake. Božji Sin ni prišel za zdrave, ampak za bolne: torej je prišel tudi zate. In če se boš še zmotil v prihodnosti, ne boj se, vstani! Veš zakaj? Ker je Bog tvoj prijatelj. Bog je tvoj prijatelj!  

Če te zajame bridkost, trdno veruj v vse osebe, ki še vedno delajo za dobro: v njihovi človečnosti je seme novega sveta. Srečuj se z osebami, ki so ohranile srce otroka. Uči se iz začudenosti, neguj čudenje! Neguj čudenje!   

Živi, ljubi, sanjaj, veruj. In z Božjo milostjo, nikoli ne obupaj.

papež Frančišek"

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top