Papež Frančišek: Spoštuj, varuj, ljubi vsako človeško življenje

"Vsako človeško bitje je od Boga poklicano, da bi uživalo polnost življenja. Napadi na dostojanstvo in življenje oseb se žal nadaljujejo tudi v tej naši dobi, ki je doba splošnih človekovih pravic; pravzaprav se nahajamo pred novimi grožnjami in novimi suženjstvi, pa tudi zakoni ne varujejo vedno človeškega življenja, ki je bolj šibko in ranljivo."

Na praznik Gospodovega oznanjenja, 25.3.2020, je papež Frančišek pri splošni avdienci  katehezo posvetil okrožnici papeža Janeza Pavla II. Evangelij življenja, saj je 25. marca minilo 25 let od njenega izida.

»Dragi bratje in sestre, dober dan!
Pred petindvajsetimi leti, na današnji dan, 25. marca, ki je v Cerkvi slovesni praznik Gospodovega oznanjenja, je sv. Janez Pavel II. objavil okrožnico Evangelij življenja (Evangelium vitae) o vrednosti in nedotakljivosti človeškega življenja.

Povezava med oznanjenjem in Evangelijem življenja je močna in globoka, kakor je poudaril sv. Janez Pavel II. v svoji okrožnici. Danes se ponovno spomnjamo tega nauka v kontekstu pandemije, ki ogroža človeško življenje in svetovno ekonomijo. To je situacija, zaradi katere čutimo, da so besede, s katerimi se začne okrožnica, še bolj obvezujoče. Le-te so naslednje: »Evangelij življenja je v središču Jezusovega sporočila. Cerkev ga vsak dan z ljubeznijo sprejema, potrebno ga je oznanjati s pogumno zvestobo kot blagovest ljudem vsake dobe in kulture« (št. 1).

Kakor vsako evangeljsko oznanilo, mora biti tudi to predvsem izpričano. S hvaležnostjo mislim na tiho pričevanje tolikih oseb, ki se na različne načine žrtvujejo v služenju bolnikom, ostarelim, tistim, ki so sami in najbolj potrebni pomoči.

Vsako človeško bitje je od Boga poklicano, da bi uživalo polnost življenja. Napadi na dostojanstvo in življenje oseb se žal nadaljujejo tudi v tej naši dobi, ki je doba splošnih človekovih pravic; pravzaprav se nahajamo pred novimi grožnjami in novimi suženjstvi, pa tudi zakoni ne varujejo vedno človeškega življenja, ki je bolj šibko in ranljivo.

Sporočilo okrožnice Evangelij življenja je torej aktualno bolj kot kdajkoli prej.

Dragi bratje in sestre, vsako človeško življenje je enkratno in neponovljivo, ima vrednost samo v sebi, ima neprecenljivo vrednost. To je potrebno oznanjati vedno znova. To kliče k solidarnosti in bratski ljubezni do velike človeške družine ter do vsakega izmed njenih članov.

Vsako človeško bitje je od Boga poklicano, da bi uživalo polnost življenja. Napadi na dostojanstvo in življenje oseb se žal nadaljujejo tudi v tej naši dobi, ki je doba splošnih človekovih pravic; pravzaprav se nahajamo pred novimi grožnjami in novimi suženjstvi, pa tudi zakoni ne varujejo vedno človeškega življenja, ki je bolj šibko in ranljivo.

Zato skupaj s sv. Janezom Pavlom II. z obnovljenim prepričanjem ponavljam poziv, s katerim se je on obrnil na vse pred petindvajsetimi leti: »Spoštuj, varuj, ljubi vsako življenje, vsako človeško življenje, in mu služi.  Le na tej poti boš našel pravičnost, razvoj, svobodo, mir, in srečo!« (Okrožnica Evangelij življenja, 5). Hvala.«

https://www.vaticannews.va/sl/papez/news/2020-03/kateheza-o-okroznici-evangelij-zivljenja-spostuj-varuj-ljubi.html

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top