Pogovor s Polono Naglič, prvopodpisnico pobude za pisanje Božiča z veliko začetnico

Božič se mora v Sloveniji, tudi 30 let po padcu komunizma, uradno še vedno pisati z malo začetnico. Pred dnevi se je v javnosti začela razprava o tem, da bi Božič, tako kot po skoraj celem svetu, začeli pisati z veliko začetnico. Več kot polovica ljudi že ne upošteva pravopisa in v svojih pisnih voščilih uporablja Božič z veliko začetnico (klasične poštne voščilnice, voščila na družabnih omrežjih, SMS voščila itn.). Kljub temu se ne bo nič spremenilo, če ne bomo izrazili velike javne podpore za tako spremembo. Zato je zelo dobrodošla peticija, ki nas vabi, da podpremo spremembo, po kateri se bo Božič uradno pisal z veliko začetnico. Zbrani podpisi bodo vloženi na Slovensko akademijo znanosti in umetnosti s formalno pobudo, da se začnejo postopki za spremembo pravopisa in Slovarja slovenskega knjižnega jezika. To bo pomenilo tudi, da otroci, ki v šoli napišejo Božič z veliko, zaradi tega ne bodo kaznovani s slabšo oceno. Pobudnica peticije je gospa Polona Naglič, ki je gostja našega pogovora.

Gospa Polona, kaj vas je spodbudilo, da ste se odločili za peticijo?

Sama Božič že od nekdaj pišem z veliko začetnico, ko pa sem pred nekaj dnevi v objavah na twiterju videla, da so otroci zaradi pisanja Božiča z veliko v šoli negativno ocenjeni in da v učbenikih slovenščine otroke učijo, da ne smejo pisati Božiča z veliko začetnico, sem si pa rekla, da je tega po 30 letih demokracije v Sloveniji dovolj.

Ste se preden ste začeli s peticijo posvetovali s slovenisti?

Posvetovala sem se z nekaj slovenisti, ki pa so rekli, da dokler ne bo spremenjen pravopis oni ne morejo zagovarjati drugače kot tam piše. Otroci v šoli so še zmeraj kaznovani, če pri testu napišejo Božič z veliko začetnico, tako da se učiteljice slovenščine strogo držijo teh pravil. O tem, kako bi bilo po njihovo prav, med slavisti ni enotnega mnenja. Me pa zelo čudi, ko znani slavist mlajše generacije trdi, da je pisanje Božiča z veliko proti krščanski izročilu. Kako bo pisanje Božiča z veliko proti krščanskemu izročilu, če ga v skoraj vseh sodobnih jezikih pišejo tako? Se pravi, tukaj je potrebne nekaj državljanske pobude, po kateri verjamem, da se bodo zganili tudi slovenisti in sorazmerno hitro uredili to stvar.

Zakaj menite, da je treba Božič pisati z veliko začetnico?

Zato, ker velika večina Slovenk in Slovencev čuti, da je to eden največjih praznikov in imamo do njega neizmerno spoštovanje. To spoštovanje želimo izraziti tudi s tem, da praznik pišemo z veliko začetnico. Tako čuti zelo veliko ljudi. Poleg tega je Božič osebno ime, pomanjševalnica imena Bog. Prazniki, kjer je uporabljeno osebno ime se v slovenščni po obstoječem pravopisu pišejo z veliko, in bi se potem pravilu moral pisati z veliko tudi Božič.

Kako pa pišejo Božič drugod po svetu, npr. v naših sosednjih državah?

V vseh sosednjih državah pišejo Božič z veliko začetnico. Preden sem začela s peticijo sem se pozanimala in skušala najti državo, kjer Božič pišejo z malo, pa je nisem našla, seveda razen Slovenije. Cel svet čuti, da je Božič nekaj tako velikega, da je dostojno, da se piše z veliko, samo mi smo spet nekaj posebnega.

Peticijo v podporo pisanju Božiča z velo začetnico lahko podpišete tukaj.

Od kdaj se Božič piše z malo v Sloveniji?

Božič se je začel z malo pisati predvsem iz teženj po ločevanju in kulturnem osamosvajanju slovenščine od nemščine, vendar v tem smislu ni bilo nikoli popolne enotnosti. Tako so npr. vodilni jezikoslovci konca 19. st. zagovarjali različne zapise. Stanislav Škrabec in Anton Breznik pisanje z malo začetnico, medtem ko je Fran Levec zagovarjal pisanje praznikov z veliko začetnico. Ko so oblast po drugi svetovni vojni prevzeli komunisti, jim je seveda ustrezalo, da so povzeli pisanje Božiča z malo, češ saj sta tudi dva vodilna jezikoslovca duhovnika to zagovarjala, poleg tega pa so preko svojih vzvodov uzakonili še pisanje Boga z malo, česar pa Škrabec in Breznik nista nikoli zagovarjala. Se pravi že zelo dolgo obstaja različen zapis Božiča, tisto, kar bi mi radi je, da lahko Božič napišemo z veliko ne da nas bodo mediji in lektorji popravljali ter naše otroke v šoli zaradi tega kaznovali s slabšimi ocenami.

Menite, da vam bo uspelo?

Ja, prepričana sem, da bomo slej ko prej v Sloveniji uradno pisali Božič z veliko. Božič je morda nabolj vsesplošno sprejet praznik v Sloveniji, ki ga zelo spoštujejo tako tisti, ki hodimo v cerkev kot tisti, ki ne hodijo. Do njega imamo veliko spoštovanje in želimo, da se lahko to vidi tudi navzven, da praznik zapišemo z veliko začetnico. Nenazadnje je vsak praznik nek poseben dan, za katerega je bilo potrebno doseči visoko stopnjo družbenega soglasja in je prav, da se ta pomen vidi tudi s pisanjem z veliko začetnico.

Se torej zavzemate, da bi se pisali vsi prazniki z veliko začetnico in ne samo Božič?

Seveda, če želimo, da nekdo spoštuje naša čustva do nekega praznika, moramo tudi mi spoštovati čustva drugih. Mi smo prav gotovo pripravljeni na dialog, da se te rešitve čimprej in hkrati s čimbolj enotno podporo sprejmejo. Ljudje smo že zelo enotni in to pokažemo, ko si pisno voščimo vesel Božič, sedaj je čas, da se poenoti še stroka. Jezik naj bo sredstvo, v katerem bomo svobodno izražali naša najgloblja čustva, ne pa ječa našega čustvovanja.

Vabljeni, da podpišete peticijo tukaj.

 

 

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top