• Trojček iz Montane

Pa smo tam: poligamija v Montani

En teden po tistem, ko je Vrhovno sodišče v ZDA ukinilo zakonsko zvezo žene in moža, se je v javnosti že pojavil prvi primer zahteve za priznanje zakonske zveze skupnosti moškega in več žensk. Zakaj pa ne? Če je porušen naravni temelj zakonske zveze, je ta lahko vse, kar si kdo izmisli. Moški iz Montane uradno zahteva dovoljenje, da bi se zakonito poročil še s svojo drugo partnerko. Z ženo, partnerko in sedmimi otroki (iz tega in prejšnjih zakonov) sicer živijo v istem gospodinjstvu kot družina. Uslužbenca na Yellowstone County Courthouse v Billingsu, ki sta bila soočena s to nenavadno "prošnjo", sta v precejšnji zadregi gospodu in gospe pred seboj razložila, da zakoni v Montani tega ne dovoljujejo (oglejte si njuno prijavo v VIDEU zgoraj). 

Nathan Collier in njegovi »ženi« Victoria in Christine trdijo, da bi morali imeti pravico, da država pravno prizna njihov odnos, ker kot pravijo »ljubijo drug drugega« in se jih ne sme obravnavati kot drugorazredne državljane. Collier je šel še korak dlje. Sodišču grozi, da bo vložil tožbo, če bodo zavrnili njegovo prošnjo. Sklicuje se na "mariagge equality" (enakost zakonov), ki je po njegovem ni brez sprejetja (tudi) poligamije (mnogoženstva/mnogomoštva). Collier se je s "prvo" ženo Victorio poročil leta 2000, sedem let kasneje pa so imeli še cerkveni obred, kjer se je "poročil" še s Christine.

Vse bolj očitno postaja, da ne gre zgolj za zahteve LGBT aktivistov, ampak za izbris naravnega zakona enega moža in ene žene, katerega namen je nov družbeni red. Slednji pomeni anarhijo, družbo brez zakonov in pravil. Družbo, ki ji "vlada" le še ena vseobsegajoča "pravica", da lahko V IMENU LJUBEZNI počneš kar hočeš, kadarkoli hočeš in s komerkoli hočeš. 

Collier se pritožuje, da mora vsak dan "prenašati krivico", ker njega in njegovi "ženi" ne obravnavajo enako kot ostale zakonce, ki živijo v dvoje. Moti ga, da mora vsak dan s svojim načinom življenja "kršiti zakon". Iz tega potegne sklep, da naj se zakon prilagodi njegovemu načinu življenja in bo "vse lepo in prav". Collier se po zgledu LGBT aktivistov sklicuje na svoje "državljanske pravice" in "ljubezen v družini". "Naša družina je vesela, ljubeča in funkcionalna. Nikogar ne silimo, da mora verjeti v poligamijo. Želimo le legitimnost." Collier je še poudaril, da je pripravljen tožiti vlado in iti v zapor, če bo moral na ta način braniti svojo "pravico". 

Ko so Collierjevo "prvo" ženo Victorio vprašali, kako se je počutila ob tem, ko se je mož še enkrat poročil, je rekla: "Ne moremo vedeti v koga se bomo zaljubili. To je naša usoda." Na vprašanje kakšne odnose imata "ženi" med seboj pa odgovarja, da sta "kakor sestri".

Kevin Gillen je bil nekoč mormon, vendar so ga zaradi njegovih idej o poligamiji izobčili. Danes zase pravi, da ne pripada nobeni verski skupnosti. Očitno se je odločil, da bo živel po svoje, da si bo zakone pisal sam. Dobesedno. Če mu bo le uspelo. Ankete Gallup v ZDA sicer kažejo, da naklonjenost poligamiji počasi narašča. V zadnjih 14-ih letih se je že podvojila.

Vesna Vilčnik

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top