Povejte otrokom: Če uporabljajte kondome z ljudmi, ki jih ne poznate, lahko dobite HIV

Zagovorniki tehnične kontracepcije nas že leta prepričujejo, da so kondomi uspešni pri preprečevanju nosečnosti in pri boju zoper AIDS. Obstajajo pa štuije, ki kažejo drugačno sliko. Kako je možno, da se družbe, ki brezplačno delijo kondome, spreminjajo v države z vedno večjim številom okuženih z virusom HIV? Gre za podatke, ki jih mnogi zdravstveni delavci ustrahovani s strani homoseksualnih aktivistov ne želijo posredovati v javnost.

1. Kondomi niso zanesljivi pri rednih uporabnikih

Kondom je najpogoste uporabljena kontracepcija od metod, ki naredijo pregrado. Zahvaljujoč promotorjem je njegova učinkovitost skrajno precenjena, kar potrjujejo osrednji znanstveni viri. Knjiga Kontracepcijska tehnologija (Contraceptive Technology) navaja, da imamo po uporabi samo 10 kondomov 57% možnosti, da bo vsaj eden zatajil. Avtorji knjige so zabeležili rezultate 15 študij kondomov uporabljenih med heteroseksualnim spolnim odnosom in ugotovili, da je 4,6% vseh kondomov pokvarjenih, 3,4% jih delno ali v celoti zdrsne dol, skupna stopnja napak pa je 8,1%. To pomeni, da je 1 od 12 uporab kondoma neuspešna. Ta nezanesljivost pomeni izpostavljenost vsem spolno prenosljivim boleznim, ki jih ima partner, in nenačrtovani nosečnosti. Tudi kondomi najvišje kakovosti uporabljeni na najbolj učinkovit možen način s strani poučenih, monogamnih, odraslih parov, ne dosežejo visoke zanesljivosti v realnih pogojih.

2. Uporaba kondoma pomeni izpostavljanje boleznim

Zaradi visoke stopnje napak kondomov so spolno aktivni mladostniki in odrasli, ki se zanašajo na njih, lahko praktično prepričani, da bodo dobili kakšno bolezen, razen, če so njihovi partnerji brez bolezni. Če pa so njihovi partnerji brez bolezni, potem uporaba kondoma ni potrebna za preprečitev bolezni. Študije so pokazale, da uporaba kondoma zniža možnost prenosa virusa HIV z okuženega partnerja, na partnerja, ki je HIV negativen, za 75%, če partnerja živita monogamno. To pa je še vedno veliko tveganje. Še manjšo zanesljivost imajo kondomi pri visoko tveganih spolnih aktivnosti, pri promiskuiteti in sodomiji. Kondomi nas ne zaščitijo pred boleznimi, ki se prenašajo s stikom kože, tako kot herpes in HPV. Tudi druge bolezni, proti katerim imajo kondomi največji učinek, še vedno predstavljajo znatna tveganja. Stopnja okužbe sifilisa pade z 1,86% na 0,65% z uporabo kondoma, stopnja gonoreje pa pade s 15% na 8%. Kondomi so še manj učinkoviti proti večini drugih spolno prenosljivih bolezni (SPB).

3. Prej ali slej uporaba kondomov pomeni nosečnost

Po podatkih Kontracepcijske tehnologije in drugih vodilnih zanstvenih virov je v roku enega leta 15% spolno aktivni žensk, katerih partnerji so kot kontracepcijo uporabljali kondome, zanosilo. To pomeni, da je po 2 letih 28% možnost, da te ženske postanejo matere. Po 3 letih 39%, po 4 letih 48% in po 5 letih 56%. Ti podatki izhajajo iz študij, v katerih so sodelovali odrasli pari, ki so uporabljali nove, pravilno shranjene kondome, ki ne bi smeli biti slabi. Številke pri mladini, pri ženskah z več parnerji in pri revnih ter prebivalcih tretjega sveta, ki uporabljajo nepravilno shranjene oz. kondome s pretečenim rokom trajanja, so zelo verjetno še slabše. Visoka stopnja napak kondomov pomeni stalno puščanje, kar pomeni, da sčasoma spolni odnosi s kondomi postanejo po preprečitvi nosečnosti vse bolj ekvivalentni spolnim odnosom brez kondomov.

4. Promotorji kondomov navajajo nerelevantne dokaze

Sklad Združenih narodov za prebivalstvo (UNFPA) in drugi globalni promotorji kondomov trdijo, da so kondomi učinkoviti 98% namesto 85%, kakor je dokumentirano v raziskavah, kjer so vključeni podatki iz realnega življenja. Stopnja uspešnosti 98% temelji na idealni uporabi kondomov s strani dobro usposobljenih in predvsem visoko discipliniranih odraslih, ki uporabljajo kondome pod nadzorom znanstvenikov. Bolj relevanten podatek je gotovo uspeh kondomov pri povprečnih ljudeh, ki včasih ne namestijo kondoma pravilno ali pa ga ne zamenjajo takoj, ko se strga med spolnim odnosom. Tudi raziskave pri usposobljenih, resnih odraslih parih, ki so uporabljali nove in pravilno shranjene kondome so pokazale 85% zanesljivost v 12-mesečnem obdobju. Neporočeni najstniki, ki so pogosto tarča promotorjev kondomov, imajo skoraj gotovo veliko slabši uspeh.

5. Kondomi niso ustavili epidemije AIDSa

V državah tretjega sveta, kjer so uporabili kondome kot osnovno preventivo proti AIDSu, se je stopnja okuženih s HIV še naprej povečevala ali v najboljšem primeru, ni znatno upadla. Leta 2004 je revija Raziskave o načrtovanju družine zaključila: »Nobenih jasnih primerov ni zaznati, da bi katerakoli država zmanjšala epidemijo samo s promocijo kondomov.« Kljub temu Združeni narodi, Evropska unija in države članice, nekatere agencije Združenih držav in različne mednarodne organizacije nadaljujejo s promocijo uporabe kondomov kot primarne metode v boju proti širitvi virusa HIV in ostalih spolno prenosljivih bolezni. Ne samo, da kondomi kljub pravilni in dosledni uporabi zatajijo, ljudje jih sploh ne marajo. Po podatkih Biltena Svetovne zdravstvene organizacije (marec 2004), je 44% poročenih parov, ki so začeli uporabljati kondom z namenom, da bi uravnavali rojstva, končalo z njegovo uporabo v roku enega leta. Kljub temu in dejstvu, da je stopnja tveganja za nosečnost pri uporabi kondomov za 50% višja kot pri uporabi kontracepcijskih tabletk, bilten priporoča promotorjem kontracepcije, da prepričajo poročene pare naj namesto tabletk uporabljajo kondome. Kot razlog niso navedli številnih zdravstvenih težav, ki jih povzročajo kontracepcijske tabletke, vključno s povečanim tveganjem za okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi, ampak le preprečevanje širitve virusa HIV.

6.  Abstinenca in monogamija ustavita AIDS

Država Uganda, kjer sta predsednik in prva dama v boju proti HIVu postavila v ospredje abstinenco in monogamijo namesto kondomov, ima daleč najboljši uspeh  v boju proti virusu HIV v državah Tretjega sveta.  Ugandin ABC program – abstinenca, zvestoba v odnosu in uporaba kondoma, če nisi zvest, je znižal okužbo s HIV z 18% na 7%. Tudi Filipini poudarjajo abstinenco in monogamijo, medtem ko ne dajejo poudarka na kondome in njihova stopnja okužbe s HIV ostaja nizka – 113 na milijon ljudi glede na program HIV/AIDS (UNAIDS) Združenih narodov. Tajska, s podobnim številom prebivalcev v tem delu sveta, je poudarjala uporabo kondomov in stopnja okužbe s HIV je 80-krat višja.

7.  Kondomi ne delujejo

Skoraj vsi se zavedajo masivne kampanje za promocijo uporabe kondomov, vključno z brezplačnim razdeljevanjem milijonov kondomov v mnogih klinikah in šolah.Očitno ne deluje. Najstniške nosečnosti v Združenih državah so še vedno visoko na lestvici (750.000 letno), kljub padcu v preteklih letih, zaradi porasta čistosti; opravljenih je preko milijon splavov vsako leto v Združenih državah in stopnja spolno prenosljivih bolezni je dosegla rekordno število. Polovica od 19 milijonov novih okužb s spolno prenosljivimi boleznimi v Ameriki predstavljajo mladi med 15. in 24. letom, po podatkih Centra za nadzor bolezni (CDC). Omenjeni center pravi, da ima sedaj 25% najstnic spolno prenosljivo bolezen, vključno s 40% tistih, ki so rekle, da so imele spolne odnose.

Vir: Human Life International

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top