• Mag. Mojca Magdič dela doktorat v Rimu

  • Mag. Mojca Magdič dela doktorat v Rimu

Pogovor - mag. Mojca Magdič: Na razpolago Cerkvi in potrebam ljudi

V Murski Soboti deluje Družinski center Dlan, ki je namenjen povezovanju ljudi iste generacije (otroci, zakonska srečanja, zaročenci, starši, ostareli). Vodja je mag. Mojca Magdič, ki je nedavno v Sloveniji ustanovila tudi 1. katoliški portal za samske. Mojca zaključuje tudi doktorat v Rimu, na temo teorije spola.  

Pred nekaj meseci ste v mesecu marcu v osrčju Murske Sobote odprli Družinski center Dlan. Kakšen je namen oziroma  vizija centra?
Pomurje še vse do letos ni imelo katoliškega družinskega centra. Ker sem iz Prlekije in spadam pod soboško škofijo, se mi je zdelo samoumevno, da se proti koncu študija v tujini vrnem v Slovenijo in se v domačem okolju dam na razpolago Cerkvi in potrebam ljudi. Nagovarjala so me tudi znamenja časa: dve sinodi na temo družine, kanonizacija Janeza Pavla II. kot papeža družine, Frančiškovi nagovori, itd. Ne potrebujemo več dodatnih dokazov, da je Cerkev v tem obdobju dala družino in njene izzive na prvo mesto. Zakaj tega ne bi storili tudi pri nas? Vizija našega družinskega centra je kombinirati preventivo s kurativo: po eni strani družini in njenim članom spregovoriti o resnici in lepoti družine in zakona, o poklicanosti k ljubezni; nuditi podporo mamicam in očetom, mladim družinam v prvih letih zakona; opozarjati družino na morebitne ideološke grožnje. Po drugi strani pa biti v pomoč družinam v stiski preko psihološkega svetovanja, terapij, mediacij, pravnega svetovanja, humanitarnosti, itd.

Kako bi opisali stanje na področju družine in krščanskih vrednot v Pomurju, kjer delujete?
Moram priznati, da še pomurski teren komaj počasi spoznavam. Opažam pa dve skupini ljudi: ena, ki se resnično trudi, da bi živeli evangelij družine (so člani zakonskih skupin, njihovi otroci ministrirajo ali pa so animatorji, doma molijo, itd.), drugi pa, ki na zunaj kažejo veliko brezbrižnosti do zakramenta zakona, ki malo dajo na versko vzgojo svojih otrok, ki zapuščajo svoje družine, itd. Kjer je kriza vere, je tudi kriza družine in vrednot. In obratno.

Organizirali ste že več zanimivih in spodbudnih dogodkov, med drugim poteka vsako 3. nedeljo v mesecu v župnijski dvorani Murske Sobote glasbeno-duhovno srečanje: Slavljenje za mlade družine. Kako poteka srečanje, koliko mladih družin se običajno odzove?
Pobuda je nastala pri mladih družin samih, kajti želele so si, da se vsaj enkrat na mesec dobijo pred Gospodom in ga slavijo. Srečanje se začne s polurnim slavljenjem pred Najsvetejšim. Pojemo izmenično odrasle in otroške pesmi, z namenom, da se otroci lažje vključijo v samo dogajanje. Po koncu slavljenja, ko nam duhovnik podeli blagoslov z Najsvetejšim, pa se prične drugi del srečanja. Takrat se otroci ob spremstvu animatorjev gredo igrat, starši pa prisluhnejo nagovoru gosta, ki jim spregovori o temah, ki se tičejo njihovega zakona in družina. Srečanje zaključimo z družinsko molitvijo in krajšim druženjem. Tovrstni program odgovori na veliko potreb, ki jih imajo mlade družine: ob vprašanju posredovanja vere, je tukaj staršem omogočeno, da dajo otrokom zgled, kako ohranjati živ odnos z Bogom; ob raznovrstnih zakonskih težavah je zakoncem omogočeno, da so nagovorjeni in opogumljeni s strani izkušenega zakonskega para ali kakšnega drugega gosta; druženje ob koncu srečanja pa mladim mamicam in očetom daje možnost, da si med sabo podelijo vsakdanje stvari. Zadnjič nas je bilo 35. Ob koncu so nam zakonci rekli: »Komaj čakamo na naslednje srečanje« in »Pripeljali še bomo naše prijatelje«. Dobra novica se v glavnem širi.

Pripravljate različna predavanja, med drugim tudi o vplivu teorije spolov na otroke. Na to temo delate tudi doktorat v Rimu. Zakaj ste izbrali to temo?
Že od nekdaj so me zanimale aktualne teme, ki se tičejo človekovega bistva, identitete in poklicanosti. Med študijem v Rimu sem začutila, da je velik problem današnjega časa ravno napačno razumevanje spolne razlike, kar pa je posledično privedlo tudi do teorije spolov. Nisem hotela, da bi o tej zato pomembni temi imela le površinsko znanje, želela sem se soočiti s sodobnimi avtorji, ki teorijo spolov tako promovirajo in ugotoviti kakšno »svojo« realnost so si ustvarili v svojih glavah. Še vedno me preseneča, kako je lahko takšen konstrukt, ki je brez pravih temeljev, preplavil celoten Zahod. Ne boste verjeli, toda še nekatere feministke (prim. Luce Irigaray) pravijo, da so zgrožene, ko slišijo zagovornike teorije spolov govoriti, da se ne rodimo z določenim spolom, in da se jočejo, ko slišijo, da smo očete in mame preimenovali v starš 1 in starš 2.

Kaj menite, da je največja zabloda te teorije in kakšen je njen vpliv na otroke?
Največja zabloda je ta, da teorija ne sprejema dejstva, da nam je spolna identiteta dana. Zanjo se ne moremo odločiti. Dobili smo jo in pika. Smo spolno definirana bitja, en človek – en spol. Costanza Miriano, katoličanka, ki je v zadnjih štirih letih s svojimi odličnimi knjigami obnorela celotno Italijo, pravi, da teorija spolov ne sprejema, da smo omejena bitja in da za svojo rast potrebujemo spolno drugačnega. Ne sprejema, da nas je Stvarnik naredil dva z namenom. Torej, teorija spolov ima na koncu opraviti z Bogom Stvarnikom in z njegovim načrtom za človeka. Vpliv na otroke? Grobo posega v otrokovo intimo, ga bremeni s temami, ki jim ni dorasel, ga dela zmedenega glede svojega telesa in odnosa, ki ga mora gojiti do njega, itd. Posledično mu ustvarja težka neravnovesja v čustveni, afektivni in psihološki rasti ter otežuje oblikovanje njegove identitete. Otrok, ki ga je nekdo zmedel in ranil v njegovem bistvu, se ne bo zlahka pobral.

Nedavno ste odprli tudi 1. Katoliško spletno stran katStik za mlade samske katolike, ki se želijo cerkveno poročiti in živeti v zvestobi. Kakšni so prvi odzivi, koliko članov že imate?
Glede katStika sem popolnoma presenečena in še danes ne morem verjeti, kako to, da se je v manj kot petih dneh na portal prijavilo skoraj 600 članov in vsaki dobivamo še nove člane. Nekateri so se že po dveh dneh odjavili z razlogom: »Nekoga sem že spoznal/a«. Zahvale in čestitke kar dežujejo. Očitno smo odgovorili na želje in potrebe mladih in malo manj mladih: »Da, želim si osebe, s katero bom lahko delil/a svojo vero in vrednote, se z njo poročil/a in si ustvaril/a družino.« Pri vsej tej današnji negotovosti in »odnosih do nadaljnjega«, je naša spletna stran resnična alternativa.

Se tudi vi počasi že odpravljate na morje ali vas čaka še kakšen projekt Družinskega centra Dlan?
V mesecu juliju in avgustu bomo počasi delali program za naslednje akademsko leto. Želimo ustanoviti skupino za mamice, skupino za moške, izboljšati pripravo na zakon, ponuditi več koristnih delavnic za mlade, omogočiti cikel večernih srečanj za zakonce in starše. Idej imamo ogromno. Če nam bo uspelo, bomo še čez poletje organizirali kak družaben dogodek, drugače pa bomo napolnili svoje bateriji tudi s kakšnim krajšim dopustom.

Tudi sami ste že zaročeni. Kakšna je vaša vizija družine; vaše želje, hrepenenja …
Moja oz. najina vizija najbrž ni nič drugačna od vizije vsakega mladega para, ki se pripravlja na zakon: nadaljevati in poglobiti to, kar sva živela do sedaj. Iti na svoje, si ustvariti družino. Zaradi katStika in Družinskega centra bova najbrž zelo zaposlena, vendar že do sedaj sva bila odličen team in upam, da bova to še naprej.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top