Španija: Grozljivo izkoriščanje žensk!

V zadnjih letih je Španija postala zanimiva država za bogate pare, ki želijo umetno oploditev. Tudi zato, ker je zaradi krize Španke množično prodajajo jajčeca in s tem ogrožajo svoje zdravje.

Revščina razlog za grozljivo izkoriščanje ubogih žensk

Pred petimi leti se je Monica Campos odločila, da bo svoje telo uporabila za zaslužek. Špansko gospodarstvo se je razsulo in njen mož Eduardo je izgubil svoje podjetje za prodajo luksuznih avtomobilov, saj ni več našel dovolj kupcev. Kmalu zakonca nista mogla več plačevati mesečnih obrokov za stanovanjski kredit. Banka je grozila, da jima bo zarubila hišo in že so se videli na ulici s dvema majhnima otrokoma.

"Obupno sem potrebovala denar," je dejala za nemški Der Spiegel. Šla je na reprodukcijsko kliniko v Barceloni in vprašala, ali lahko postane darovalka jajčec. Sprejeli so jo. Za vsak ciklus za odvzem jajčec je dobila tisoč evrov, ker španski zakoni ne dovoljujejo izplačila višje vsote. To naj bi bilo le nadomestilo za čas. Čeprav je zakonsko določeno, da vsaka ženska lahko jajčeca daruje le šestkrat, jih je v zadnjih dveh letih darovala štirinajstkrat. Zaslužila je okoli 10.000 evrov. Ker sta bila oba z možem samozaposlena nista prejemala nadomestila za brezposelnost, tako da je bil toda edini družinski dohodek. Šele po enem letu so jim odobrili socialno pomoč nekam več kot 600 evrov. "Ni mi bilo mar če ogrožam svoje zdravje, borila sem se za preživetje," prizna.

Postala invalidka

Po vsakem ciklusu je Monica Campos takoj ko je bilo mogoče odšla na drugo kliniko na nov cikel odvzema. Tako je družini zagotavljala nenehen pritok denarja. Zdravnikom ni povedala, da je že darovala jajčeca. Namesto tega jim je rekla, da želi darovati, ker bi rada pomagala ženskam, ki ne morejo imeti otrok. Ker ne obstaja nacionalna baza darovalk, klinike ne morejo preveriti ali so ženske že darovale jajčeca.

Po dveh letih ne more več darovati jajčec. Zaradi visokih doz hormonov, so jajcevodi preprosti nehali delovati. Ima nenormalno povečane jajčnike, kronično bolečino v trebuhu in je postala 51 odstotna invalidka. Kar pa ni dovolj, da bi se invalidsko upokojila. Komajda še je, ker si želi izgubiti kilograme, ki jih je pridobila med hormonskimi terapijami. Je razdražljiva in njen zakon je začel razpadati. Edina dobra novica je, da so jima odobrili dveletni moratorij na plačevanje hipoteke ter da bosta z družino vsaj še toliko časa lahko ostala v hiši.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top