Spreminjanje spola v slovenskih srednjih šolah

Na Ekonomski šoli Novo mesto so aprila 2015 organizirali projektni teden Branje in učenje učenja. V projektu so sodelovali dijaki 1. c ter 1. d, smer medijski tehnik. Tema celotnega projekta je bil roman lezbične aktivistke Suzane Tratnik Ime mi je Damjan

"Ves projekt je od nas zahteval širše razmišljanje in poglobitev v čustva. Pogovarjali smo se o drugačnosti, predsodkih in odnosih med prijatelji, sorodniki ter partnerji. Vse to smo spoznali v romanu, ki nam je dal spodbudo za pogovore in ustvarjanje. Lahko smo spoznali, kaj si želimo in kako se obnašamo. Pri slovenščini smo sestavljali umetnostna besedila, kot so pesmi, pisma, scenariji … Ustvarjalni smo bili tudi pri urah grafičnega oblikovanja, pri katerih smo morali s pasteli risati in oblikovati ilustracije različnih odlomkov iz knjige", je zapisala dijakinja Loti Kavšek iz 1.c.

Na tak subtilen, na videz neškodljiv način, so se LGBT aktivisti vtihotapili v slovenske srednje šole, kjer zdaj otrokom "dobrohotno" pomagajo spoznati kaj želijo. Podobno kot jih v priročniku Ljubezen je ljubezen nagovarjajo, naj se postavijo pred ogledalo in se vprašajo kako se počutijo: Sem moški? Sem ženska? Kakor da to veliki večini ni že brez njihovega osveščanje povsem evidentno. Namesto tega, da sejejo semena dvoma na odraščajoče otroke, naj raje poskrbijo za tiste, ki imajo s prepoznavanjem lastne (spolne) identitete resnične težave. In najbrž ni odveč reči, da bi morali pravzaprav začeti kar pri sebi. 

V priročniku Ljubezen je ljubezen med drugim piše: "Spol je nekaj, kar moramo imeti pravico ter možnost ustvarjati sami."  Ne samo izbrati, ampak USTVARJATI. Pa je človek res poklican k temu, da samemu sebi ustvari spol? Da samemu sebi ustvari otroka? Da samemu sebi ustavari kar pač želi; pol človeka pol žival, na primer?

Ali mesto stvarjenja vendarle pripada Stvarniku? Stvarniku, ki so ga prepoznali že veliki kvantni fiziki kot je Nobelov nagrajenec Werner Heisenberg, ki pravi: »Prvi požirek iz čaše naravoslovja nas naredi neverne, toda na dnu čaše čaka Bog.« 

Foto: Špela Skubic in Nika Kovačič

Dogodek je bil objavljen 23. aprila 2015 v Dolenjskem listu 

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top