Velika večina držav spoštuje zakonsko zvezo žene in moža in je zato ni ukinila

Dve tretjini držav, od 21 na svetu, ki so ukinile zakonsko zvezo žene in moža, je v Evropi, pa še v Evropi je takih držav manjšina. 

Po tem, ko je Nizozemska leta 2001 postala prva država, ki je ukinila zakonsko zvezo žene in moža, je postala Irska prva država, ki je to naredila z referendumom. S tem je Irska postala 14 evropska država, ki je ukinila zakonsko zvezo moža in žene ter uzakonila zakonsko zvezo »oseb kateregakoli spola«.

Ni jasno, katere države bodo v Evropi še ukinile zakonske zveze žene in moža ter uvedle zakonske zveze ne glede na spol. Nemčija pozna registrirano partnerstvo za homoseksualno usmerjene in zdi se, da ne bo uzakonila zakonskih zvez kateregakoli spola. Podobno velja tudi za Italijo. Grčija naj bi kmalu uzakonila civilne zveze za isebe kateregakoli spola.

Leta 2012 je 54% Slovenk in Slovencev zaščitilo temeljne pravice otrok in staršev ter zavrnilo izenačitev pomena zakonske zveze in istospolne skupnosti. Na Hrvaškem je leta 2013 skoraj dve tretjini volivcev spremenilo ustavo in zaščitilo zakonsko zvezo kot skupnost moža in žene.

Vir podatkov:

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top