Velenjska dečka želita domov. Kako dolgo bosta še ujetnika stroke?

Minuli četrtek je v zgodbo velenjskih dečkov prinesel nov žarek upanja.  Kljub trem mesecem, odkar sta iztrgana iz znanega in ljubečega okolja pri babici in dedku, dečka še vedno vesta kje je njun dom. Po pripovedovanju babice jim je CSD dodelil eno srečanje v mesecu, za uro in pol. Ob tako redkih stikih se bojim, da se bosta dečka počasi odtujila babici in dedku,  saj ne razumeta pomena največje otrokove koristi, kakor ga javnosti predstavljajo odgovorni za njun odvzem. Kako dečka razumeta  svoje koristi, je mlajši tako čudovito izrazil s stavkom: »Babi, a gremo zdaj domov«?

Ukradeni čas pravljic

Ob srečanju z babico in dedkom so njuna srčka gotovo napolnili spomini na dneve in večere, preživete z babico in dedkom, ki sta dobro poznala njuno najljubšo uspavanko, se z njima sprehajala po deželi pravljic, čez dan pa uganjala norčije v bližnjem parku... Pa sta bila pod pretvezo največje koristi za otroka iz ljubečega okolja iztrgana.  Vsi ti tuji ljudje, ki zdaj določajo, kdaj smeta videti babico in dedka, pa sploh ne pomislijo, da sta jima prav babica in dedek vrnila izgubljeno zaupanje v ljudi in jima nadomeščala izgubljeno ljubezen mame in očeta. Nenadomestljiva človeka, ki sta z odprtim naročjem sprejemala njun otroški smeh in jok, pohvalila njuno učljivost in igro, prinašala igrače, ob špinači povedala zgodbo o Popaju, jima dala varen občutek in veselje doma... Kako mora ta ukradeni čas boleti...

Ali bo ministrstvo Anje Kopač Mrak poskrbelo, da otroka ohranita svojo identiteto?

Preambula Konvencije  OZN o otrokovih pravicah pravi, da mora otrok za poln in skladen razvoj svoje osebnosti odraščati v družinskem okolju, v ozračju sreče, ljubezni in razumevanja.  Takšno okolje sta imela vnučka pri babici in dedku. V osmem členu govori konvencija o temeljni pravici otrok, da odraščajo v okolju, v katerem bodo ohranili svojo identiteto. Takole pravi:

"1. Države pogodbenice se zavezujejo, da bodo spoštovale otrokovo pravico do ohranjanja lastne identitete, vštevši državljanstvo, ime in družinska razmerja, v skladu z zakoni, brez nezakonitega vmešavanja.
2. Če je otrok nezakonito prikrajšan za nekatere ali za vse elemente svoje identitete, bodo države pogodbenice zagotovile ustrezno pomoč in varstvo, da bo svojo identiteto čim prej znova vzpostavil".

V tem trenutku bi bilo strokovno ustrezno, da bi socialna delavka, ki je prisostvovala stikom vnučkov z babico in dedkom, o željah otrok nemudoma obvestila njuno skrbnico, ki bi z upoštevanjem novih dejstev sprožila postopek za vrnitev vnukov babici in dedku, in tako popravila slab vtis iz novinarske konference, ki jo je sklicala v mesecu aprilu.

Nedostojna novinarska konferenca

Alenka Gabrovec, njuna skrbnica, je tedaj menila,  da je njuno ljubeče okolje pri rejnikih. Da bi o tem prepričala tudi javnost, je sklicala novinarsko konferenco, ki jo  je poimenovala "Primer (zlo)rabe medijev kot pomoč pri žalovanju ob izgubi hčerke, ko so potrebe otroka pozabljene". Da bi njena zgodba zvenela karseda resnično, je ob sebi imela obe odvetnici  vpletenih CSD , ki sta govorili, da se mora v omenjenem primeru gledati predvsem na koristi obeh dečkov. Če skrbnico in odvetnici skrbi predvsem korist obeh dečkov, kakor zatrjujejo, potem bodo zdaj, ko vedo kaj si dečka želita, gotovo kaj ukrenile.

Kdaj in kaj boste naredili v zvezi z željo dečkov, da se vrneta k babici in dedku, spoštovana skrbnica? Ob ponovnem prebiranju vaših izjav se bojim, da nič in bosta nemočna, z očetom, ki je moril in mrtvo mamo stigmatizirana otroka, ko odrasteta, potencialna  samomorilca?! Morda pijanca, narkomana ali hazarderja... Boste tedaj vse današnje strokovne svetovalke ob misli nanju  še lahko mirno uživale svoje, s takšnimi odločitvami zaslužene pokojnine?

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top