Velika Britanija: Legalizacija medicinskega samomora z zastrupitvijo

Uzakonitev medicinskega samomora z zastrupitvijo bi pomenila, da bi država "podprla" usmrtitve, ki jih financira NHS, in to v času, ko država financira le tretjino paliativne oskrbe, so bili opozorjeni poslanci. Dr. Matthew Doré, častni sekretar Združenja za paliativno medicino Velike Britanije in Irske, je dejal, da bi bil legaliziran medicinski samomor z zastrupitvijo državno financiran, medtem ko dve tretjini paliativne oskrbe še vedno financirajo dobrodelne organizacije. Odboru za zdravstvo in socialno skrbstvo v britanskem parlamentu je povedal: "To pomeni, da država v bistvu podpira smrt, medtem ko ne financira in ne plačuje paliativne oskrbe." Dr. Doré je dejal, da je legalizacija vprašanje "javne varnosti", saj bi s tem korakom "ogrozili širšo večino prebivalstva".

Odboru je pričal v okviru preiskave o medicinskem samomoru z zastrupitvijo

Predlagano legalizacijo medicinskega samomora z zastrupitvijo je primerjal s smrtno kaznijo, pri kateri so ljudje, ki jih je država usmrtila, kasneje spoznani za nedolžne, kljub "popolnemu sodnemu postopku", ki jih je po "mesecih premisleka" v pravnem sistemu spoznal za krive "brez utemeljenega dvoma". Dr. Doré je opozoril na diagnoze nevronske motorične bolezni, ki so se pozneje izkazale za napačne, in dejal, da so raziskave pokazale, da je bil eden od petih starejših ljudi zlorabljen.

Odboru je povedal: "Nepravilne smrti se bodo dogajale. Koliko nepravilnih smrti torej upravičuje pravico, da se bolnik preventivno predčasno ubije?"

Opozoril je tudi, da bi legalizacija pomenila, da bi paliativna oskrba postala "podrejena" pomoči pri medicinskem samomoru z zastrupitvijo v hospicih, kot se je po njegovih besedah zgodilo v Kanadi s programom medicinske pomoči pri umiranju. Dejal je tudi, da se je število samomorov brez pomoči močno povečalo v ameriški zvezni državi Oregon, potem ko je ta legalizirala samomor z zdravniško pomočjo in "v kulturo vcepila", da "obstajajo okoliščine, v katerih ni vredno živeti".

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top