Za uravnoteženo uredniško politiko na RTVSLO!

Objavljamo pismo gledalca RTVSLO, ki protestira proti pristranski uredniški politiki javne RTVSLO, ki v zadnjih mesecih ponovno v različnih oddajah in na različne načine izvaja kampanjo proti pomenu materinstva in očetovstva za razvoj in vzgojo otroka; objavlja kristjanofobne prispevke itn.

"Spoštovani,

zadnje mesece opažam na javnem radiu in javni televiziji čedalje več govora o homofobiji, o človekovih pravicah... Prav je, da se o tem javno govori, da se ozavešča javnost  o teh stvareh.

Vendar, ko steče pogovor o  teh temah se izpostavlja istospolnost, pravico do splava, o izbiri spola zgolj in samo enostransko. Novinarji v živo v gostijo pred mikrofoni le zagovornike tovrstnih tem, ki favorizirajo in poveličujejo le eno plat medalje. Vendar je dejstvo, da smo v Sloveniji še državljani, ki spoštujemo istospolno usmerjene, a imamo v določenih detajlih drugačne poglede, razmišljanja, kar nas lahko vse dopolnjuje - ne izključuje. Zato pogrešam soočenja in predstavitev dveh plati medalje. Posnete izjave in reportaže nasprotnega mnenja, niso enakovredne, kot, če se sogovornika v živo soočita z argumenti  pred mikrofonom. Pri tem naj poudarim, da se velikokrat za nasprotno mnenje vpraša le Cerkev, duhovnike in ne civilne družbe, ali navadnih državljanov, ki imamo drugačno mnenje. Pri tem se favorizira in poveličuje le istospolnost, ne predstavi pa se zapostavljanja družin ali otrok, ki se ne morejo samo zagovarjati.

Prav tako se ne izpostavlja v teh oddajah kristjanofobije, ki mnoge ljudi zelo boli ...

Dejstvo je, da je Slovenija zadnjih 150 let dvopolna in taka bo ostala. Zato je potrebno pri vseh stvareh - v kulturi, politiki, medijih to dvopolnost enakopravno predstavljati. Tudi na javni RTV. RTV prispevek plačujemo vsi državljani in zato je prav, da v živo predstavite, soočanje obeh strani medalje za določeno temo.

Te dni sem malo prižgal popoldanski tv in sem na TVSLO1 opazil  oddajo Dobra ura, z Jasno - izobraževalno-svetovalna oddaja, ki se začne ob 16.45. (http://4d.rtvslo.si/arhiv/dobra-ura/174261895) od 38 minute naprej.
Sistematično imajo zadnje mesece prednost teme o homofobiji, in človekove pravice le preko vsebin o istospolnosti (kot da drugih kršitev človekovih pravic razen homofobije ni). Pri tem novinarji gostijo ponavadi le tiste, ki poveličujejo istospolne skupnosti, nasprotna mnenja pa so bila le v posnetku, pa še to večinoma le duhovniki. Pri čemer je treba poudariti, da sta obe strani spoštljivi do istospolnih in moramo biti vsi spoštljivi. A zato mora biti na kulturnem nivoju dialog ter soočenja o teh perečih, aktualnih temah.

Zato odločno protestiram proti načinu uredniške politike na javnem radiu in televiziji Republike Slovenije, da gostijo v živo goste, ki le fovirizirajo, poveličujejo istospolnost, nasprotnih argumentov, soočenj pa ne izvedejo pred mikrofonom.

Prosim, da odgovrni apelirate na javno RTV, da nadgradijo uredniško politiko in novinarji gostijo v oddajah v živo goste z obeh plati medalje, če se izrazim v prispodobi.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav,

Miran Hergula, Ljubljana

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top