Zvezno upravno sodišče v Leipzigu: Država nima dolžnosti, da zagotavlja dostop do smrtonosnih strupov za izvajanje medicinske zastrupitve bolnikov (evtanazije)!

Zvezno upravno sodišče v Leipzigu je izdalo prelomno sodbo glede medicinske zastrupitve bolnih in ostarelih. V uradnem sporočilu za javnost sodišče pojasnjuje: zdravstvena oskrba vključuje "uporabo anestetika za zdravljenje ali lajšanje bolezni ali patoloških pritožb". To ne vključuje (samo)ubijanja. "Načeloma končanje lastnega življenja nima takšnega terapevtskega namena."

"Pozdravljamo sodbo Zveznega upravnega sodišča. Sodišče jasno razlikuje med medicinskimi sredstvi za zdravljenje, lajšanje in krepitev zdravja ter zahtevo po ubijanju. Samomor ni zdravstvena storitev. Naloga zdravnikov, zdravstvenih delavcev in tudi osebnega okolja je reševanje življenj in zagotavljanje podpore, ne pa ubijanje," pravi Dr. Felix Böllmann, nemški odvetnik in vodja evropskih dejavnosti organizacije za človekove pravice ADF International.

Sodišče je okrepilo okvir zaščite 

Sodišče tudi navaja, da ima "oblikovanje zaščitnega okvira za preprečevanje zlorabe in zlorabe" smrtonosnih snovi pomembno vlogo.   Dr. Felix Böllmann je dejal: "Trenutni pravni položaj ostaja nezadovoljiv, saj je nemško ustavno sodišče naredilo dramatičen premik, zaradi katerega so najranljivejši ljudje v družbi ostali nezaščiteni pred nevarnostmi pri pomoči pri umiranju, hkrati pa je omogočilo, da na prizorišču prevladujejo komercialni in ideološki interesi. Kljub temu je dobro, da zvezno upravno sodišče omenja in krepi državni koncept zaščite življenja vsakega posameznika. Vsakdo ima pravico do življenja. In vsakdo ima pravico, da je njegovo življenje zaščiteno pred vsemi in s strani vseh. Država ima namreč zakonsko obveznost, da sistematično varuje vsako človeško življenje. Pogled v druge države kaže, da zlorabe smrtonosnih sredstev ni mogoče nikoli preprečiti. Že zaradi tega mora državni okvir zaščite in preprečevanja postavljati visoke zahteve glede zagotavljanja takšnih spojin."  

Sodba prihaja sredi mednarodne razprave o zaščiti ljudi ob koncu življenja. Na Nizozemskem je bilo evtanaziranih že več oseb z avtizmom in intelektualno oviranostjo. V Kanadi pa po zadnjih podatkih vsak 25. človek umre zaradi evtanazije. Spomladi naj bi v Kanadi uvedli tudi evtanazijo za odvisnike od drog (https://www.vice.com/en/article/4a3bdm/canada-will-legalize-medically-assisted-dying-for-people-addicted-to-drugs?utm_source=vicenewstwitter) . 

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je lani razsodilo v precedenčni zadevi o evtanaziji v Evropi. Sodišče sicer ni zavrnilo belgijskega zakona o medicinski zastrupitvi (evtanaziji), je pa ugotovilo, da je Belgija v primeru matere Toma Mortierja, kemika in univerzitetnega predavatelja, kršila pravico ženske do življenja. Mortierjeva mati je trpela za začasno depresijo. Z injekcijo jo je ubil lobist za medicinske zastrupitve (evtanazijo). Zdravnik, ki jo je ubil in ki ni imel nikakršnega psihološkega znanja, je bil tudi član odbora, ki naj bi "neodvisno" raziskal primer evtanazije.

Več:

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top