Žive jaslice po slovenskih krajih so lepa priložnost za družinske izlete

V božičnem času, vse do novega leta, potekajo po slovenskih krajih žive jaslice, ki so lepa priložnost za družinske izlete in poglabljanje povezanosti.

Od 25.-31. 12. 2016 ob 16., bodo v Postojnski jami, soteski Mlačca v Mojstrani, Studenicah pod Bočem in drugih slovenskih krajih žive jaslice.

Prva znana upodobitev živih jaslic sega v leto 1223, ko je sv. Frančišek Asiški v Grecciu v IItaliji obhajal božični večer v votlini nad vasjo.

Na Slovenskem so prvi postavili jaslice jezuiti. To je bilo v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani leta 1644. V njih so poldrugi meter visoke osebe, kipi, v zaporednih različnih prizorih predstavljale božične skrivnosti.

V soteski Mlačca pri Mojstrani  že 15. leto prirerajo žive jaslice.  V Mojstrani si je mogoče zraven živih jaslic sprehoditi še med v led odetimi drevesi, prosojnimi ledenimi zavesami, ledenimi vrtnicami, brvmi, potočki, jezerci, rudnikom ledenih sveč in vodometom želja do velike kristalne dvorane ledenih slapov, kjer lahko spremljamo gledališko predstavo Žive jaslice v ledenem kraljestvu. Letos je, poleg svetopisemske zgodbe, okvirna zgodba etnografsko obarvana – prinaša pozabljeno ljudsko izročilo, ki si podaja roko z dobro znano božično zgodbo.

V Postojnski jami pa bo kmalu že trideseta postavitev živih jaslic.

Vabljeni v različne slovenske kraje, kjer si ob živih jaslicah dih jemajoče stvaritve narave podajajo roko s svetopisemskim sporočilom miru in ljubezni.

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top