15. junij - mednarodni dan očetov

Mednarodni dan očetov je praznik, ki se v večini držav praznuje vsako tretjo nedeljo v juniju. Letos ga praznujemo 15. junija.

Kot materinski dan tudi ta dan izvira iz ZDA. Po materinskem dnevu leta 1909 je Sonora Smart Dodd menila, da si tudi očetje zaslužijo svoj dan. Kljub njenim prizadevanjem je šele leta 1972 ameriški predsednik uzakonil dan kot nacionalni praznik. Povprečna starost slovenskega očeta ob rojstvu prvega otroka je bila 33,1 leta Mednarodni dan očetov obeležujemo tudi v Sloveniji. Slovenski očetje so bili leta 2010 v povprečju tri leta starejši od mater svojih otrok. 75 odstotkov očetov je bilo navzočih ob porodu, nekaj več kot 80 odstotkov jih je izrabilo do 15 dni očetovskega dopusta. Povprečna starost očeta ob rojstvu prvega otroka pa je bila 33,1 leta, so podatki republiškega statističnega urada.

Spremenjena vloga očetov v družini

Vloga očetov v družini se je s časom precej spremenila. Moški posebej v zadnjih letih prevzemajo vedno večjo vlogo pri negi in vzgoji otrok, hkrati pa aktivneje sodelujejo tudi v gospodinjstvu. Očetje, ki živijo v družini z otroki, so v povprečju stari 49,3 leta.Po podatkih iz popisa 2011 je v družinah z otroki prebivalo 309.967 očetov. Z večino očetov je poleg otrok živela tudi žena, z vsakim šestim pa zunajzakonska partnerka. Vsak trinajsti izmed teh očetov je živel sam z otroki.

Narašča število družin samskih očetov

Število družin samskih očetov z otroki narašča: ob popisu 1981 je bilo med vsemi družinami z otroki takih manj kot 2,3 odstotka, ob zadnjem popisu lani pa 5,5 odstotka. Od popisa 2002 se je prav število družin očetov z otroki povečalo za skoraj dve tretjini. V družinah z očeti je lani prebivalo nekaj več kot pol milijona otrok. Z večino otrok (401.595) je bivala očetova žena, praviloma mati otrok, 78.187 otrok je živelo z očetom in njegovo partnerko, 30.320 pa samo z očetom. Najstarejši so bili v povprečju tisti očetje, ki so živeli sami z otroki (v povprečju 53,3 leta), najmlajši pa so očetje, ki neporočeni živijo skupaj z otroki in z zunajzakonsko partnerko.

Tudi moški se za starševstvo odločajo kasneje

V zadnjih desetletjih so tudi moški, ne le ženske, ki se odločajo za starševstvo, vse starejši, ugotavljajo na statističnem uradu. V zadnjih 30 letih se je povprečna starost očeta ob rojstvu prvega otroka v Sloveniji dvignila za štiri leta, v letu 2010 na 33,1 leta.

Večina očetov starejših od mater

Večina očetov otrok, rojenih v letu 2010, je bila starejša od mater. Vsak peti oče v tem letu rojenih otrok pa je bil mlajši od matere. Najstniških očetov, torej mlajših od 20 let, je v letu 2010 bilo 57 ali skoraj petkrat manj kot najstniških mamic. Medtem ko je bilo še leta 1992 navzočih pri porodu manj kot desetina očetov, jih je bilo leta 2010 že tri četrtine. Vse več očetov uveljavlja tudi pravico do očetovskega dopusta in dopusta za nego in varstvo otroka. Pravico do 15-dnevnega plačanega očetovskega dopusta je leta 2010 uveljavilo 18.042 očetov, največ doslej. Več kot 15 dni dopusta pa je izrabilo 3734 očetov ali približno še enkrat več kot leta 2006. V Sloveniji je število razvez na leto v zadnjih letih približno enako, to je okoli 2500 letno. Še pred 25 leti je imelo kar 75 odstotkov razvezanih staršev še vzdrževane otroke, po podatkih za leto 2010 pa je bilo takih ločitev okrog 50 odstotkov.

Skupno skrbništvo nad otroki vedno bolj narašča

Največ otrok je po razvezi dodeljenih v oskrbo materi, vedno bolj pa narašča skupno skrbništvo nad otroki. Leta 2010 je bilo po razvezah dodeljenih v oskrbo le očetu 6,3 odstotka otrok.

Povzeto po:

  • Siol.net

Foto: splet

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top