25.3. Čestitke za materinski dan!

Petindvajseti marec praznujemo kot materinski dan. Vendar ga imajo zlahka za  svoj praznik tudi očetje. Vsem staršem je čestitko posredovalo tudi Gibanje za otroke in družine.

Drage slavljenke, spoštovani slavljenci! Današnji dan v zadnjih letih čedalje bolj dobiva poleg materinskega tudi očetovski značaj. Materinstvo in očetovstvo gresta z roko v roki. Mama in oče sta potrebna za otrokovo rojstvo. Mamo in očeta otroci potrebujejo za svoj razvoj in vzgojo. Oče in mama sta dve plati iste medalje, ki se ji reče otrokova sreča.

Danes ni lahko biti oče ali mama!

Pravzaprav je današnji svet tako narejen, da družino bolj vleče narazen, kot jo drži skupaj. Imamo naporne službe, ki izčrpujejo očete in mame, imamo naporne šole, ki izčrpujejo otroke, imamo računalnik in televizijo, ki lahko na dan požreta ure in ure dragocenega časa staršev in otrok. Potrošništvo sili starše in otroke v razmišljanje kot, da si bomo srečo lahko kupili. Potrošniška miselnost ima še posebej na mlade velik vpliv in jih že zelo zgodaj vleče iz družinskega gnezda, s tem pa tudi trga vezi in starševski vpliv. Mnoge družine še posebno v zadnjem času preživljajo hudo materialno stisko in negotovost. Svet okoli nas, nam daje vtis, kot da je zelo pomembnih na tisoče stvari. Pa ni pomembnih na tisoče stvari, zares zelo pomembnih je le malo. Kot pravi Šifrer, za prijatelje si je treba čas vzet. V družinah moramo biti največji prijatelji, zato si je za družino še posebej treba vzeti veliko časa. Načrtno in zavestno se moramo vsak dan znova odločati za družinsko življenje, mu dajati prednost, sicer nas tok hitro potegne stran. Naše družine po večini niso idealne, nismo idealni očetje in mame, vendar naj to ne bo razlog za zagrenjenost, ampak motiv, da se bomo izboljšali. Imamo veliko in častno nalogo, to so naši otroci. Za njih se splača potruditi. Za njih se moramo potruditi, tudi ko je v družinah najtežje. Vendar pa tudi odnosa med mamo in očetom ne smemo zanemarjati. Ta odnos je temelj družine, iz tega odnosa lahko družina črpa svojo neprecenljivo moč. Odnos med mamo in očetom je lahko nekaj najčudovitejšega na svetu, čeprav ni lahak in tak ne postane sam od sebe.

Moški in ženske smo si zelo različni. To sta dva svetova, dva pogleda in izkušnji sveta, dve čutenji in dve mišljenji.

Odnos med možem in ženo je odnos nenehnega medsebojnega dopolnjevanja in izgrajevanja, pa tudi brušenja. Je odnos, v katerem se dnevno spoznavamo in usposabljamo za življenje, je odnos, v katerem najbolj uživamo, smo najbolj srečni in včasih tudi zelo trpimo. Odnos med žensko in moškim, mamo in očetom je najmanjša, obenem pa tudi najbolj intenzivna in najgloblja človeška celota, ki v temelju določa in omogoča človeško družbo. To je odnos, za katerega je naravno predvideno, da ga moramo živeti, če hočemo kot vrsta preživeti. Različnost med mamo in očetom je za otroka veliko bogastvo. Iz te različnosti otrok oblikuje svojo podobo sveta. Sveta, ki ni idealen, ni lahek, je pa lahko čudovit. Sobivanje moža in žene je prav zaradi globoke in temeljne različnosti največji odraz ljubezni, spoštovanja, sprejemanja in potrpežljivosti. Ljubezen, spoštovanje, sprejemanje in potrpežljivost – bi lahko otrok kot popotnico v življenje dobil kaj več od teh vrednot? Kaj bi mu lahko bilo v večjo korist od soustvarjanja družinske harmonije? Kaj je večja otrokova sreča? … Zelo velikokrat se žal zgodi, da oče in mama ne zdržita skupaj, da je napetosti, razlik in brušenja v njunem odnosu preveč. Vendar zaradi tega nista nič manj mama in oče svojih otrok. Le način izvajanja očetovske in materinske vloge se spremeni. Očetje in mame so v ločenih družinah postavljeni pred zelo zahtevne izzive in preizkušnje, ki pa jih velika večina s trudom in požrtvovalnostjo premaguje v dobro svojih otrok.

Mame, očetje! Naj bo današnji dan naš dan, podarimo si drug drugega, podarimo se našim otrokom. In polni optimizma, življenjske volje in moči hodimo življenju naproti in ga zajemajmo s polno mero. Bodimo ta dan še posebej hvaležni tudi svojim mamam in očetom, pa tudi našim starim mamam in starim očetom ter vsem našim prednikom. Če vsi ti ne bi spoštovali življenja, očetovstva in materinstva, nas danes ne bi bilo tukaj.

Aleš Primc in Metka Zevnik

Gibanje za otroke in družine

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top