Sporočilo samo za kristjane: Deset razlogov za prijetnejši Božič!

Nujno si preberite spodbude za bolj doživeto praznovanje Božiča:

1. Božič pišite z veliko začetnico in raje voščite »Blagoslovljen Božič kot »Srečen Božič«!

V oglasih lahko beremo, da nam veletrgovci in politiki želijo srečne praznike. Kaj pomeni ta sreča – nobeden ne zna povedati. Zanje je sreča to, da kupimo njihove izdelke in da jim na volitvah namenimo naš glas. Za kristjane pa je Božič dan, ko bližnjim želimo blagoslovljene Božične praznike. To pomeni, da naj v teh dneh srečajo Boga v svojih bližnjih in naj okrepijo svojo vero.

2. Božič je praznik Jezusovega rojstva!

Vzemimo si čas in skupaj s svojimi najdražjimi praznujmo praznik Jezusovega rojstva. Za kristjane je to praznik, ko se spominjamo rojstva Boga, ki se je odločil, da bo iz ljubezni do vsakega človeka prišel na ta svet v podobi otroka. Zato po Jezusovem rojstnem dnevu celo človeštvo šteje leta.

3. Zaščitite Božič pred praznikom razprodaj in brezglavim nakupovanjem!

Ne dovolite, da vam trgovski centri in mediji diktirajo kaj morate kupiti in na kakšne razprodaje se morate odpraviti. Božič je družinski praznik, kjer so na prvem mestu vera, družina in ubogi bratje in sestre.

4. Božič je največji praznik ne-idealnih družin, to je moje in vaše družine!

Svete družine Marija, Jožefa in Jezusa ne boste našli v knjigah družinskih terapevtov in psihologov. Po kriterijih »strokovnjakov« naj ne bi bila dovolj kvalitetna, zato pa je Sveta družina vzor vsaki naši konkretni družini, ki v sebi skriva skrivnosti, križe in bisere. Zato svoje družine ne primerjajte z drugimi, temveč raje obujajte lepe spomine in pozitivne lastnosti svojih sorodnikov. V ta namen si vzemite čas za svoje sorodnike, zanje molite in se jim posvetite.

Podpišite peticijo: Za pisanje Božiča z veliko začetnico ter "mama" in "oče" namesto "starš 1" in "starš 2".

5. Božič je še eno darilo, ki nam ga Bog podarja! 

Vsak dan poslušamo poročila o ustrelitvah, obglavljenjih, nesrečah in bolezni. Praznovanje Božiča ni nekaj samoumevnega in nikjer ne piše, da bomo še kdaj praznovali Božič. Zato je letošnji Božič najlepše darilo, ki nam ga naklanja Bog z željo, da ga preživimo v miru, v krogu svojih najdražjih in v molitvi.

6. Udeležite se verskih obredov!

V Božičnih dneh je po cerkvah veliko različnih obredov. Naj bo to dan, ko investirajmo svoj dragocen čas za najlepše – obisk božične polnočnice. Pa naj bo to na Sveti večer, ob polnoči ali pa na Božični dan. Ob tem ne pozabite: vstop v cerkve je brezplačen in za to odločitev vam ne bo nikoli žal!

7. Bodite ponosni kristjani: Postavite jaslice in božično drevo!

Po slovenski tradiciji kristjani postavimo jaslice in okrašeno Božično drevo. Vzemimo si čas in se organizirajmo ter spremenimo svoje stanovanje v krščanski dom. Brez simbolov in verskih znamenj  ne moremo krščansko praznovati Božiča. Zato stanovanje pospravimo, očistimo, okrasimo in ga naredimo čim lepšega. Skupaj s sozakoncem in otroki skupaj molite in blagoslovite svoj dom s svetim kadilom.

8. Naj bo vaša vera vidna! Okrasite drevesa na balkonih in vrtovih!

Božič je dan, ko smo kristjani še posebej ponosni na svojo vero in bogato izročilo. Pokažimo ta ponos tudi navzven in okrasimo drevesa na balkonih in vrtovih. Prav tako postavimo zvezdo repatico. Če imate v bližini svojega doma kapelo ali pa versko znamenje, ga lepo okrasite. Naj vaši sosedje vidijo, da ste veseli in ponosni kristjani!

9. Obiščite bolnike, revne in ostarele!

Božič je praznik ubogih ljudi. Zato v teh dneh ne pozabite na vse bolne, osamljene in ostarele. Bodite pozorni tudi na tujce in priseljence. V sveti noči smo vsi bratje in sestre.

10. Če bo v Božičnih dneh »počilo« - odpustite in se nasmejte!

Pravijo da pred ali po praznikih v medsebojnih odnosih vedno kaj »poči«. Zato bodimo pozorni in se v trenutkih konflikta s svojimi bližnjimi ustavimo in se raje nasmejmo. Bodimo hitri in drzni ter odpustimo morebitne težke besede in dejanja. Prav tako pa bližnje čim večkrat pohvalimo in se jim zahvalimo. Vse z namenom, da bodo božični prazniki lepši in mirnejši.

M. K.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top