8.2.: Spomin na največjega katoliškega pesnika Franceta Prešerna

Slovenski učitelji pogosto zamolčujejo, da je bil France Prešeren doma iz krščanske družine in da velja za največjega slovenskega katoliškega pesnika... 

Pesnik in ponosen katoličan France Prešeren se je rodil 3. 12. 1800 v kmečki družini. Po uspešno zaključenem študiju na dunajski pravni fakulteti se je vrnil v Ljubljano, kjer je delal kot odvetnik. V tem času je napisal večino svojih pesmi, pri pisanju katerih ga je pomembno usmerjal prijatelj Matija Čop. Prešeren je prvi Slovenec, ki se je po kakovosti svojega pisanja lahko kosal s sodobniki po Evropi, kjer je tedaj vladala romantična usmeritev. Življenjska pot pesnika je bila polna raznovrstnih preizkušenj. Njegovi prijatelji so umirali eden za drugim, kot pesnik pa v času svojega življenja ni bil priznan. V zadnjih letih življenja se je vse bolj soočal z malodušjem in drugimi težavami, ki so nazadnje povzročil njegovo smrt.

France Prešeren danes velja za največjega slovenskega pesnika. Del njegove pesmi Zdravljica, napisane leta 1844, je besedilo državne himne Republike Slovenije, obletnica njegove smrti pa osrednji državni kulturni praznik. V manjšem obsegu obeležujemo tudi obletnico njegovega rojstva kot Ta veseli dan kulture.

Slovenske državne oblasti v šolskih programih še vedno zapostavljajo pomen verskega prepričanja Franceta Prešerna z razlogom, da katoliški učenci ne bi razvili pozitivne samopodovbe. Tako številni učitelji namenoma zamolčujejo informacijo, da je bil France Prešeren krščen in katoličan. Prav tako ne omenjajo, da Prešeren velja za enega največjih slovenskih katoliških pesnikov. Zato vse starše pozivamo, da od učiteljev izrazijo pričakovanje, da bodo učencem na pozitiven način posredovali informacije tudi o Prešernovi katoliški veroizpovedi.
 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top