• Poslanec Kordiš je na sliki obkrožen.

Agresiven izpad poslanca Združene levice na Gibanje za otroke in družine v parlamentu!

11. 1. 2017 je po večmesečnem čakanju potekala seja Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide o človekovih pravicah vnukov in starih staršev. Metka Zevnik, Aleš Primc in Franci Donko so v imenu Gibanja za otroke in družino predstavili novelo Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Metka Zevnik je predstavila razloge, zaradi katerih se je Gibanje za otroke in družine odločilo zbirati podpise podpore  za spoštovanje vnukov in starih staršev. Izpostavila je krivico, ki se dogaja starim staršem koroških dečkov in vsem starim staršem v Sloveniji, ki še vedno nimajo pravice biti stranka v postopkih, ki se dotikajo njihove razširjene družine. Izpostavila je dologotrajno zavzemanje Koalicije Za otroke gre!, da bi stari starši kot prvi imeli pravico poskrbeti za svoje vnuke, če se njihovim staršem kaj zgodi. Vprašala se je, kako lahko oče, ki je otrokoma umoril mater, še vedno odloča o njuni usodi, že sedaj veljavna zakonodaja pa dopušča odvzem roditeljske pravice. Babica in dedek, ki pa sta po umoru matere nesebično poskrbela za vnučka in ju sprejela v družino, pa nimata pravice poskrbeti za svoja vnučka, čeprav sta njuna kri.

Sopredlagatelj novele ZZZDR, Franci Donko je na primeru trpljenja koroških dečkov izpostavil nujnost takojšnjega sprejetja predlagane novele in se čudil trdosrčnosti odločujoče ministrice in počasnosti sodišč pri odločanju v zadevi koroških dečkov, ki se jima vsak dan, ko sta nezakonito v ujetništvu, poglablja travma, ki bi jo lahko v varnem zavetju družine babice in dedka, ki sta njuna kri, že začela zdraviti. Opozoril je, da sta otroka po sodbi Vrhovnega sodišča že  deset mesecev nezakonito prikrajšana za svojo edino družino babice in dedka.

Agresiven izpad poslanca ekstremistične Združene levice

Miha Kordiš, ki ga plačujemo vsi davkoplačevalci, si je privoščil večminutni sovražni govor. V svojem izvajanju je grobo žalil, sramotil in se sovražno izrekal zoper Gibanje za otroke in družine ter nesramno in sovražno blatil socialnega delavca Francija Donka. Gibanje za otroke in družine je med drugim imenoval »Zlo, ki ga je treba odstraniti!« Predstavniku Gibanja za otroke in družine Franciju Donku pa je odrekel strokovne kompetence in na njega vpil, da je »farški propagandist, s katerim ni dialoga!«. 

Uroš Prikl – mudi se na naslednjo sejo

Predsednik odbora Uroš Prikl je v veliki meri dopuščal žalitve na račun Gibanja za otroke in družine in Francija Donka. Miho Kordiša je na zahtevo Francija Donka sicer dvakrat opozoril, ves čas mu je pa dopuščal, da se je skrajno sovražno in žaljivo izrekal zoper Gibanje za otroke in družine ter zoper Francija Donka. Pri predsedniku Odbora Urošu Priklu očitno veljajo dvojna merila. Ena so za kolega Miho Kordiša, ki lahko izreka sovražna gesla zoper Gibanje in posameznike, druga pravila pa veljajo za Francija Donka in Gibanje za otroke in družine.

Okrog 12.ure, ko je odbor zaključil z obravnavo komaj dveh členov novele Gibanja za otroke in družine, je Uroš Prikl samovoljno odločil, da novela Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ni primerna za nadaljnjo obravnavo. Kljub tehtnemu opozorilu Aleša Primca in nasprotovanju Gibanja za otroke in družine, je Uroš Prikl dal predlog zakona na glasovanje. Utemeljenim razlogom in prošnji Aleša Primca, naj sejo prekine, da bi se o noveli imeli čas uskladiti, ni ugodil. Mudilo naj bi se mu na naslednjo sejo.

Za predlog novele Zakona o zakonski zvezi sta danes v znak priznanja Gibanju za njegovo delo in spoštovanja volje 8.000 volivcev glasovali SDS ter NSi.  Današnja seja v parlamentu je še en dokaz več, da vlada Mira Cerarja ne spoštuje ustavno zajamčenih pravic vnukov in starih staršev ter da je skrajni čas, da pridejo v parlament Gibanje za otroke in družine ter ljudje, ki bodo zaščitili sodržavljane pred samovoljo izrojene levice, ki bodo spoštovali soljudi in imeli posluh za njihove potrebe, ne pa za svoje ozke politične interese, kot to počne Anja Kopač Mrak in koalicija Mira Cerarja s podporniki tipa Združena levica.

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top