Angelca Likovič: Strahopetci!

Mnogi se izživljajo po internetu in pišejo najrazličnejše komentarje in to ne pod svojim imenom. To so zame navadni strahopetci. V svojih komentarjih napadajo, žalijo, ponižujejo, dajejo neprimerne opazke in mrgoli tudi slovničnih napak. 

Za dobre medsebojne odnose so pogovori zelo pomembni. To se začne v družini, se nadaljuje v šoli in širši družbeni skupnosti. Že od malega moramo otroke navajati na odkrite pogovore, ne se sprenevedati, ne lagati. Že v družini moramo otrokom dati mesto, da lahko jasno povedo svoje mnenje o določeni temi, pozneje pa to mnenje usklajujemo. Pri usklajevanju pa ima zopet vsak možnost  zagovarjati svoje. Le na ta način že otroke usposobimo na odkrite pogovore.

Žal pa ugotavljam, da se tudi naši odrasli ljudje, na zelo odgovornih mestih v gospodarstvu in politike mnogokrat ne znajo in ne zmorejo odkrite komunikacije. Ta komunikacija je včasih na kratek rok precej boleča, saj se srečujemo z čisto nasprotnimi mnenji, vendar na dolgi rok je pa edina, ki zagotavlja uspeh. Te odkrite komunikacije zelo manjka pri naših politikih, saj se vsi nekaj sprenevedajo, nekaj govorijo, a drugo delajo. Največkrat pa sploh niso sposobni se pogovarjati in poslušati drug drugega. Stalno ponavljajo eno in isto in niso pripravljeni prisluhniti nasprotnemu mnenju. Pri teh pogovorih zelo hitro preide do grdih besed,  žaljenja in podobno.

In kaj me še posebej moti. V današnjem času, v dobi računalništva se dogajajo  stvari, katerim bi morali narediti konec. Mnogi se enostavno izživljajo po internetu in pišejo najrazličnejše komentarje in to ne pod svojim imenom. To so pa zame navadni strahopetci. V svojih komentarjih napadajo, žalijo, ponižujejo, dajejo neprimerne opazke in mrgoli tudi slovničnih napak. To bi morala država s posebnim zakonom prepovedati. Lahko komentiraš, vendar moraš upoštevati  kulturni nivo in obvezno se moraš pod komentar podpisati s pravim imenom in priimkom. Anonimnost bi morali prepovedati. Če nekaj kritiziraš bodi toliko pokončen, da znaš svojo kritiko utemeljit in za njo stati in jo po potrebi tudi dopolniti. Ti reveži-strahopetci pa kritizirajo vse v prek in se  ne upajo podpisati s priimkom in imenom. Saj se potem lahko izogneš in tega ne bereš, vendar menim, da je nujno potrebno slovenski narod izobraziti do te ravni, da bo začutil, kaj je odkrita -tudi kritična komunikacija, ki pa je na  takem kulturnem nivoj , ki pripada naši državi.

Angelca Likovič

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top