Pomenljivi rezultati avstralske študije The Hilda report

Raziskava avstralskih gospodinjstev, ki je potekala kar 12 let in zajela 17 tisoč ljudi, je med drugim pokazala, da so homoseksualci, lezbijke in biseksualci manj zadovoljni s svojim življenjem. Na ljubezenskem področju so najmanj zadovoljne lezbijke in biseksualke, najbolj zadovoljni pa so heteroseksualni moški. 

Obsežna longitudinalna avstralska raziskava The Hilda report je rezultat zbiranja podatkov med letoma 2001 in 2012. Raziskovalci so zbirali podatke z različnih podoročij: družinsko življenje, zdravje, trg dela, spolna identiteta in drugo. Raziskava je zajela 17 tisoč ljudi, od tega 400 homoseksualcev, lezbijk in biseksualcev. Na splošno raziskava potrjuje, da so homoseksualci, lezbijke in biseksualke manj zadovoljni s svojim življenjem in tudi manj zdravi. V konkretnih kategorijah pa so raziskovalci ugotovili naslednje:

1. Več heteroseksualnih kot homoseksulanih (in biseksualnih) oseb med 25 in 59 let živi s partnerjem, kljub temu pa več kot polovica homoseksualcev in biseksuaalcev živi v partnerski zvezi.  

2. Na splošno so lezbijke in homoseksulaci nekoliko manj srečni v svojih partnerskih zvezah. S svojo trenutno partnerko so najbolj zadovoljni heteroseksualni moški, najmanj pa ženske lezbijke oziroma biseksualke. Prav te tudi poročajo o največ problemih v zvezi.

3. Več homoseksulcev (33,8%) in lezbijk (26,8%) je kadilcev. Za primerjavo: kadi le 19,8% heteroseksualnih moških in 14,1% heteroseksualnih žensk.

4. V kategoriji rednega pitja alkohola in redne telesne vadbe so se homo in heteroseksulne osebe izkazale podobno. Nekoliko pogosteje redno pijejo heteroseksualne ženske.

5. Merjenje indeksa telesne mase je pokazalo, da so homoseksualci in lezbijke v primerjavi s heteroseksualci kar dvakrat pogosteje podhranjeni. Več heteroseksualnih moških pa je debelih oziroma pretežkih.

6. Velike razlike med homoseksualci (lezbijkami in biseksualci) ter heteroseksualci so v kategoriji duševnega zdravja in osebnega zadovoljstva; v prid heteroseksualnim osebam. Pri merjenju osebnega zadovoljstva so na lestvici od 0 do 10 heteroseksualci dosegli povprečni rezultat 8, homoseksualne osebe pa 7,6 (moški) oziroma 7,5 (ženske).

7. Heteroseksualni moški pogosteje dela polni delovni čas od homoseksualnega in tudi več zasluži. Lezbijke in biseksualke so pogosteje zaposlene za polni delovni čas in tudi več zaslužijo od heteroseksualnih žensk. Nezaposelnost je med lezbijkami in biseksualkami manjša kot pri heteroseksualnih ženskah. 

8. Homoseksualci pogosteje prejemajo državno finančno podporo od heteroseksualcev, prav tako lezbijke pogosteje prejemajo finančno podporo države kot njihove "straight" kolegice, najbrž zato, ker je med njimi veliko samohranilk.

9. Avstralske lezbijke imajo višjo izobrazbo od heteroseksualnih žensk. Več homoseksualnih moških ima univerzitetno diplomo, vendar jih v primerjavi s heteroseksualnimi moškimi manj opravi dodatne dokvalifikacije po opravljenem šolanju.

10. Več homoseksualnih (kot hetero) moških živi v velikih mestih; prav tako več lezbijk raje izbere za kraj svojega bivanja mesto oziroma druga urbana naselja.

V.V.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top