Cenzura na RTVSLO, odgovor Ljerke Bizilj

V oddaji z naslovom KAKO JE DELOVALA UDBA na RTVSLO3 je očitno prišlo do neverjetnega cenzurnega posega.

V SMS-u, ki sem ga dobil danes (o.p. 30.12.2014),  eden od treh udeležencev omizja, nekdanji sodelavec UDBE  Željko Kekić piše:
»Pogledao sam ovaj vikend snimku emisije. Vidim, da je kod vas cenzura veča nego u Hrvatskoj. Izbacili su par rečenica gdje govorim pohvalno o Janši, dio gdje sam spomenuo Rotara i Kučana, kao i izjava, da su u današnjim tajnim službama  u največem postotku zaposlena djeca i rodjaci djelatnika i suradnika bivših službi.«

Spoštovani direktor RTVSLO, spoštovana direktorica in uredniki ter varuh gledalcev in Varuhinja človekovih pravic RS ter spoštovani predsednik programskega sveta RTVSLO.

Ne bom teoretiziral na dolgo – ponavljam le, da je pravica do informiranosti najbolj elementarna človekova pravica v demokratični družbi. S tega stališča je vsak cenzurni poseg  v posnetek, ki je bil očitno tehnično izjemno spretno izveden, v Evropi v 21 stoletju nedopusten in nezaslišan. Zato proti temu odločno protestiram. 

Protest naslavljam tudi na Društvo novinarjev Slovenije ter na Združenje novinarjev in publicistov. Obenem pa o tem obveščam vse poslance državnega zbora in vse slovenske predstavnike v EU parlamentu. O tem obveščam tudi predsednika države.  Seveda pa – prek foruma 21, tudi g. Milana Kučana, ki ima na kadrovanje in programsko politiko na RTVSLO prek programskega sveta in nekaterih urednikov očitno še vedno izjemen vpliv. O problemu očitne cenzure pa bom obvestil tudi hrvaške medije!

RTVSLO ne more biti privatna televizija nikogar, pač pa javni medij, ki bo delal nepristransko v korist davkoplačevalcev in naročnikov. Če se to ne bo spremenilo, bomo sprožili pobudo o ustavnosti pobiranja RTV naročnine na osnovi električnega priključka, kar je sicer edinstvena ureditev v Evropi in v svetu.

V kolikor bo ta poziv za opravičilo in popravek ostal brez odziva, bomo sprožili akcijo, da o tem razpravljajo ustrezni organi Evropske unije in bo to blamaža za vse institucije in posameznike v Sloveniji, ki bi morali ukrepati, pa tega ne upajo ali nočejo storiti.

Od vodstva RTV, kot gledalec, davkoplačevalec in potrošnik vaših storitev  zahtevam, da se gledalcem opravičite in objavite necenzuriran posnetek in o tem ustrezno obvestite TV gledalce. Prosim, da me obvestite kdaj bo ta točka obravnavana na programskem svetu, ki bi prvi moral ukrepati !  Seje se želim udeležiti skupaj z neposredno prisotnimi govorniki v tej oddaji in somišljeniki.
Spoštovani, moje ogorčenje temelji na želji, da zaživimo   v odprti in svobodni družbi, katere pogoj so odprti in necenzurirani mediji.

S spoštovanjem in lepimi pozdravi,    

Vili Kovačič, državljan K.        
predsednik društva: DavkoPlacevalciSeNeDamo

Odgovor dr. Ljerke Bizilj:

Spoštovani!

Parlamentarni program TVS redko povabi na pogovor goste- kot jih je tokrat, poleg tega nima predvidenih nikakršnih sredstev za prevode in podnaslavljanja, a so jih kolegi vendarle  povabili. V vseh letih, odkar oddaja TVSLO 3- je  praviloma vselej veljal za program, kjer dobi besedo marsikdo,  tudi tisti, ki jih drugje ne vključujejo v program ali pa zelo redko. Tudi osebno ne bi nikoli sprejela cenzure, saj sem je bila tudi sama pogosto deležna. Oddaje krajšajo na TVSLO3 v primerih, ko so predolge glede na večerno programsko shemo, ki je praviloma stabilnejša kot dnevna. Tudi v omenjenem primeru je bila oddaja v ponovitvenem terminu objavljena v daljši obliki /in je takšna tudi na spletu/. Seveda lahko obžalujem, če je bil kdorkoli prizadet in se opravičim, kot v.d. odgovorne urednice TVSLO3 pa  seveda prevzemam vso odgovornost.

Hvala za razumevanje!

Ljerka Bizilj

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top