Čestitke: Ustanovljena stranka Glas za otroke in družine!

Aleš Primc je prvi predsednik nove stranke Glas za otroke in družine, ki se bo zavzemala za najbolj ranljive predstavnike slovenske družbe. Gre za stranko, ki Sloveniji prinaša nov zagon in optimizem oz. kot pravi njen predsednik: “Štirikrat več za Slovenijo – več spoštovanja mam in očetov, več otrok, višje plače in višje pokojnine. Naša stranka je daleč najbolj usmerjena v prihodnost, ker je za otroke. Pripravljamo se na zmago. Naša zmaga na volitvah bo zmaga za Slovenijo po volitvah.”

Na najlepši dan vseh staršev, materinski in očetovski dan, se je rodila nova stranka – Glas za otroke in družine. “Vsi upamo, da je stranka, ki jo bomo danes ustanovili, priložnost za boljšo in lepšo prihodnost,” je v uvodnih besedah povedala Majda Ganzitti. Uvodna slovesnost se je začela z molitvijo za naše družine in voditelje ter podelitvijo bele vrtnice, najvišjega priznanja za prizadevanje za človekove pravice v Sloveniji. Belo vrtnico je dobila Angelca Likovič, ker se je javno zavzela za vse nerojene otroke in pomoč vsem nosečnicam ter dostojanstveno prenesla vse krivice in nasprotovanja, ki ga je bila deležna s strani srditih levičarjev in radikalnih homo-lezbičnih-bi-trans-queer seksualnih lobijev. “Vedela sem, da imam podpornike, ampak da jih imam toliko, si pa nisem mislila. Hvala vam,” je Likovičeva povedala s solzami sreče in poguma v očeh. “Biti danes v tej zatohli Sloveniji kristjan ni lahko, ampak biti kristjan je pa velik dar in veselje in ob tem nas vedno spremljajo besede Jezusa, ki je dejal: ‘Blagor vam, ki vas bodo zaradi mene zasmehovali, kajti plačilo je v nebesih’, in to nas vodi pokončno naprej.”

Okrepitev je bila nujna

Spregovoril je tudi predsednik Družinske pobude Tomaž Merše, ki je opomnil, da mineva 20 let od prve akcije ljudi, ki so ustanovili Družinsko pobudo. “Saj že imamo stranke, ki podpirajo družine, zagovarjajo očete in matere. Ja, imamo jih. Iz različnih razlogov pa vidimo, da je zaupanje volivcev upadlo, da ne nagovarjajo dovolj ljudi v Sloveniji, zato je postalo nujno, da dobimo na tej strani okrepitev. Pogum za to zahtevno nalogo je zbrala ekipa, ki se je kalila in izkazala z neskončno urami prostovoljnega dela za pravice otrok, mater in očetov. To je dokaz, da jim lahko zaupamo, saj so nesebično delali že do sedaj.” Zgodba stranke Glas za otroke in družine se je namreč začela že leta 2009.

V delovnem predsedstvu Zevnikova, Likovičeva in Donko

Temelj prizadevanj stranke Glas za otroke in družine je sveta družina in prizadevanje za življenje. V delovno predsedstvo so bili izvoljeni predsednica Metka Zevnik, člana pa Angelca Likovič in Franci Donko, ki so takoj po izvolitvi prevzeli vodenje kongresa. Stranka je sicer začela odlično in zelo ubrano, saj so vse, o čemerkoli so glasovali, sprejeli soglasno, točno opoldne pa je bilo sprejeto: “Ustanovi se stranka Glas za otroke in družine.” Čeprav je bilo sprva mišljeno, da bo skrajšano Glas, so dokončno sprejeli, da bo Glas za otroke in družine, za katere se že od začetka borijo.

S 100-odstotno podporo je bil za prvega predsednika stranke Glas za otroke in družine izvoljen Aleš Primc, kar je polna dvorana prisotnih članov pospremila z bučnim aplavzom. Primc je pač brez konkurence, vsaj ko je govora o novoustanovljeni politični stranki. Predsednik volilne komisije Andrej Likovič je namreč razglasil, da je za podpredsednico glasovalo 121 ljudi, predsednik stranke Aleš Primc pa je dobil vse glasove prisotnih članov. “Mi si upamo biti pogumni za vnuke, družine, za svobodo, vero in ljubezen. Glas za otroke daje krila in formulo za uspeh, in to je najboljša investicija za prihodnost. Moj glas bo še posebej glasen. Smo most med preteklostjo in prihodnostjo, smo spomin in korenine naroda. Prihaja naš čas. V brezsrčne predpise bomo vnesli ljubezen do otrok, osiroteli vnuki bodo lahko spet pri svojih dedkih in babicah, in njihova življenja ne bodo več dnevi strtih src. Prišel je čas, da rečemo na glas ne protidružinski politiki tistih, ki zase pravijo, da so socialni,” je bila glasna Metka Zevnik.

Aleš Primc je ob izvolitvi povedal: “Ponosni smo, da smo ulica, mi izhajamo iz ljudi. Ko smo se 7 let trudili prepričati oblast, da jo sreča zdrava pamet, žal nismo bili uspešni kljub trem referendumskim zmagam. Odločili smo se, da bo šla ulica do parlamenta. Trdno upam, da bomo imeli odločilno besedo pri tem, kako bomo v Sloveniji v naslednjih letih živeli. Naš program za volitve bo zelo kratek – štirikrat več. Več spoštovanja do mam in očetov, več otrok, višje plače in višje pokojnine.” In bil jasen: “Rešitev je samo ena: več otrok!”

Besedi mama in oče bodo vrnili v uradne dokumente

Prvi predsednik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc se je podpisal pod program stranke, v katerem poudarjajo, da je treba v Slovenijo vrniti spoštovanje življenja, materinstva in očetovstva, slovenske kulture, dela, nedeljskega počitka in krščanstva. Ključne točke programa stranke so, da obstajata ženski in moški spol, mama in oče sta naravni prostor rojstva otroka. Poseganje po življenju nerojenih otrok, bolnih in ostarelih je nesprejemljivo, slovenski zdravstveni in pokojninski sistem ter slovenska kultura pa lahko preživijo samo ob bistveno večji rodnosti, kot jo imamo danes. Obljubljajo, da bodo besedi mama in oče ponovno uvedli v upravne, zdravstvene, šolske in druge obrazce ter dokumentacijo ter prekinili “tradicijo” izrojene levice, ki besedi mama in oče izrinja iz uradnega poslovalnega jezika. “Zagotoviti je potrebno spoštovanje enakopravnosti, vendar hkrati tudi različnosti in spoštovanja moškega in ženskega spola na vseh ravneh: s spodbujanjem spoštovanja (gentelmenstva) do žensk med fanti od vrtca naprej, s spodbujanjem spoštovanja deklet do fantov od vrtca naprej, z ohranitvijo moških in ženskih stranišč v javnih objektih ter ločenim nastopanjem moških in žensk v športnih disciplinah,” so prepričani.

Mislili tudi na (oguljufane) delavce
V stranki Glas za otroke in družine se zavzemajo tudi za to, da morajo delavci za svoje delo dobiti pošteno plačilo (vključno s plačanimi prispevki), ki zadostuje najmanj za dostojno življenje. Nujno pa je, da se v gospodarstvu, poklicnem in visokem šolstvu zagotovijo razmere, da se bodo mladi lahko zaposlili v Sloveniji in jim ne bo treba s trebuhom za kruhom. Ustvariti je potrebno pogoje za uspešno gospodarstvo, saj je to najboljša sociala. Seveda pa se zavedajo, da nam nič ne pomaga, če smo pridni, delavni in ustvarjalni, če nam eni lahko neovirano kradejo. “Zato potrebujemo pravično pravosodje,” so zapisali v program. Predvsem pa “prenehajmo z negativizmom ter iščimo dobro in lepo v nas in okoli nas”.

Starim staršem mora družba priznati izjemen pomen
Seveda pa se v programu, ki ga je predstavil dr. Janez Cerkovnik, dotikajo tudi starih staršev, za kar so se močno aktivirali že v času, ko so bili Gibanje za otroke in družine. “Starim staršem in upokojencem mora družba priznati njihov izjemen pomen ter jim omogočiti ustvarjalno življenje in varno starost.”

Preverite, kaj želijo vpisati v Ustavo
Zakonska zveza je izključno skupnost enega moža in ene žene, zato se v stranki zavzemajo, da je treba to dejstvo vpisati v slovensko ustavo, enako kot prepoved trgovine z materinstvom. “Zvestoba v odnosih naj bo spoštovana vrednota v družini in na vseh ravneh družbenega življenja,” pravijo ter dodajajo, da sta mama in oče najbolj odgovorna za svoje otroke, “zato morajo imeti pravico, da otroke vzgajajo v skladu z lastno vestjo in verskim prepričanjem, ne da bi bili zaradi tega diskriminirani v šolskih, zdravstvenih in drugih ustanovah. Ta pravica mora biti dejansko uresničena in ne tako kot doslej zgolj zapisana črka v ustavi oz. v mednarodnih deklaracijah o otrokovih pravicah. Slovenci lahko zagotovimo socialno državo, vzdržnost pokojninskega sistema in narodno preživetje samo, če bomo dovolj odprti za rojstvo svojih otrok. Zato vabimo k odprtosti za rojstvo tretjega in nadaljnjih otrok v družini. Kot družba in država moramo tem družinam zagotoviti, da bodo deležne ustreznih materialnih pogojev. Če se v slovenskih družinah v naslednjih dvajsetih letih ne bo letno rodilo vsaj 27.000 otrok in bistveno dvignilo povprečje otrok na družino s sedanjega povprečja 1,5 na vsaj 3 otroke, slovenski jezik, narod in kultura nimajo možnosti preživetja. Zato naj se spremeni tudi odnos države do družin.”

Slovenijo in Slovence postavljajo na prvo mesto
V stranki Glas za otroke in družine se zavedajo, da ljudje izhajamo iz družine, da so otroci, mame in očetje ter stari starši temelj naroda in države, da smo iz spoštovanja do naših prednikov dolžni negovati in ohranjati zvestobo jeziku, veri in kulturi, da so temelji sožitja med ljudmi “deset Božjih zapovedi”, medsebojno spoštovanje, odpuščanje, sočutje in usmiljenje ter da so veselje, optimizem in dobra volja naš najboljši odnos do življenja in sveta. Zato je osnovno poslanstvo stranke Glas odgovornost za naše otroke, mlade, družine, ostarele, narod, kulturo in državo Slovenijo.

Krščanske vrednote so prava pot
“Največja nevarnost družbene in politične moči ter oblasti je, da ljudje, ki opravljajo funkcije, mislijo, da so bogovi in lahko delajo, kar hočejo. Bog je en sam,” so jasni ter dodajajo, da ima krščanstvo izjemen pomen za slovenski narod in kulturo. “Krščanske vrednote – ljubezen, spoštovanje in dostojanstvo vsakega človeka ter iz tega izhajajoče človekove pravice so prava pot za dosego mirnega družbenega sožitja v Sloveniji in v Evropi.”

Proti splavu, evtanaziji in samomoru s pomočjo
V stranki Glas za otroke in družine se zavzemajo tudi za nerojene otroke, zato si želijo, da bi bila Slovenija “država veselja do življenja, v kateri bo uveljavljena pravica do življenja vsakega nerojenega otroka. Splav povzroča žrtve. Postopek splava vedno odvzame življenje nerojenim otrokom ter hudo rani in prizadene njihove mame in očete, brate in sestre, stare mame in stare očete, zdravstvene delavce. Zavzemamo se, da se sporen izraz ‘zarodek’ oz. ‘plod’ nadomesti z besedo: ‘nerojeni otrok’. Zavračamo ambulantni ‘abortivni mobing’ nad nosečnicami. Uvede naj se svetovanje materam o različnih vrstah pomoči države ob rojstvu otroka.” Prav tako zavračajo evtanazijo in samomor s pomočjo.

Za obsodbo vseh zločincev in prepoved totalitarnih simbolov
Prepričani so tudi, da pogreb in umor nista politična, temveč civilizacijska tema, zato se zavzemajo, da je treba v Sloveniji “dostojno pokopati vse mrtve in obsoditi vse zločince, ne glede na čas zločina. V Sloveniji se moramo vsi zavedati, da se noben zločin, tudi zločini iz politično-ideološke zaslepljenosti ali po politično-ideoloških ukazih, ne izplača in nikoli ne zastara. To je treba narediti zaradi naše prihodnosti in da se državljanska vojna v Sloveniji ne bi nikdar več ponovila. Zavzemamo se za uresničenje ustavne odločbe, ki prepoveduje poveličevanje totalitarnih simbolov (poimenovanje krajev, ulic, spomenikov, šol itd.). Kristjanom in drugim verujočim državljanom se mora država opravičiti za vse medvojno in povojno nasilje, poniževanje, trpljenje in diskriminacijo v šolah in delovnih mestih ter na drugih področjih družbenega življenja.”

Vladi rdeč karton
Franci Donko pa je opomnil, da si politika, ki jo trenutno vodi vlada, zasluži rdeč karton. “Ta rdeč karton je hkrati zelen karton za našo stranko, za spoštovanje očetov, mater, otrok in družin.”

Marjanca Scheicher

Nova24tv.si

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top