Največ moških z virusom HIV je med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi

V Franciji in v Sloveniji je virus HIV  najbolj razširjen med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Nedavno je sodišče s sedežem v Luksemburgu odločalo o primeru Francoza, ki mu je zdravnik aprila 2009 odklonil darovanje krvi, ker je imel spolni odnos z moškim in ker francosko pravo določa trajno odklonitev darovanja krvi za moške, ki so imeli tovrstne spolne odnose. Prizadeti Francoz se je obrnil na upravno sodišče v Strasbourgu, Sodišče EU pa je razsodilo, da članice EU lahko odklonijo darovanje krvi homoseksualnim moškim.

Članice EU homoseksualnim moškim lahko odklonijo darovanje krvi, a le če pri njih obstaja večje tveganje obolevanja za hudimi nalezljivimi boleznimi, kot je HIV, in če ni učinkovitih postopkov za odkrivanje teh bolezni ali manj omejujočih načinov za zagotovitev visoke ravni varovanja zdravja prejemnikov krvi. Tako je 29. aprila 2015 razsodilo Sodišče EU.

Sodišče s sedežem v Luksemburgu je odločalo o primeru Francoza, ki mu je zdravnik aprila 2009 odklonil darovanje krvi, ker je imel spolni odnos z moškim in ker francosko pravo določa trajno odklonitev darovanja krvi za moške, ki so imeli tovrstne spolne odnose. Prizadeti Francoz se je obrnil na upravno sodišče v Strasbourgu, to pa je nato Sodišče EU vprašalo, ali je trajna odklonitev v skladu z direktivo EU. Sodišče EU je razsodilo, da je takšna odklonitev darovanja krvi lahko upravičena, če dejansko ustreza ciljem splošnega interesa, ki jih priznava EU, ali če je potrebna zaradi zaščite pravic in svoboščin drugih.

V Franciji najpogostejši razlog za HIV spolni odnosi

Sodniki v Luksemburgu so preučili podatke iz Francije, iz katerih izhaja, da so bili med letoma 2003 in 2008 razlog za skoraj vse okužbe s hivom spolni odnosi, pri čemer se je polovica novih okužb nanašala na moške, ki so imeli spolne odnose z moškimi. V istem obdobju naj bi bili ravno ti moški populacija, ki je bila najbolj prizadeta z okužbo s HIV-om, in to s stopnjo pojavnosti, ki naj bi bila dvestokrat večja od stopnje pojavnosti pri francoski heteroseksualni populaciji. Razširjenost okužbe s HIV-om v skupini moških, ki so imeli spolne odnose z moškimi, pa naj bi bila med vsemi državami Evrope in Srednje Azije največja ravno v Franciji.

V Sloveniji daleč največ okužb z virusom HIV med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi

V Sloveniji trenutno živi 500 oseb, okuženih z virusom HIV. Strokovnjaki predvidevajo, da poznajo približno 70 odstotkov okuženih v Sloveniji, kar pomeni, da jih lepo število hodi naokrog ne da bi vedeli, da virus sploh imajo. Večina novih diagnoz je v skupini moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Statistični podatki kažejo, da je okuženih žensk z virusom HIV manj kot 10 odstotkov, uporabnikov prepovedanih drog manj kot 3 odstotke, otrok je manj kot odstotek. Povprečna starost bolnikov je 43 let. Med okuženimi so zastopani vsi poklici, od klošarja do politika, navaja znani vir. Večinja okuženih še sama ne ve, kje, kdaj in kako so se okužili.

Bistveno se je epidemija  okuženih z virusom HIV začela povečevati leta 2005, ko je letna incidenca zrasla na 38 in se povečevala do leta 2011, ko je bilo na novo odkritih 55 bolnikov z virusom HIV. Po navedbah strokovnjakov je zaskrbljujoče, da se v Sloveniji ljudje redko odločajo za testiranje HIV, zato je potrebna večja aktivnost celotne družbe. Slovenija je žal tudi ena redkih evropskih držav, ki  - kljub predlogom klinikov - presejalno ne testira nosečnic. 

V.V.

Foto: vir splet

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top