Colage: 6 milijonov otrok istospolnih vzgojiteljev v hudi stiski

"Ko sem prvič prišel v Colage, sem imel zelo malo samozavesti, ko sem odhajal, sem je imel štirikrat več", je povedal eden izmed udeležencev skupnosti Colage. ŠIbka samozavest, slaba samopodoba, osamljenost, depresije in poskusi samomora, so žal pogosti spremljevalci otrok in odraslih, ki so odraščali v istospolnih skupnostih. 

Že 25 let v Seattlu, v Washingtonu ZDA, deluje organizacija Colage. Colage je skupnost, ki združuje in podpira otroke homoseksualnih, lezbičnih in queer vzgojiteljev v mrežo sovrstnikov. Njihov namen je, kot sami pravijo, "negovati in krepiti drug drugega, da bodo samozavestni voditelji LGBTQ skupnosti". S tem namenom povezujejo otroke iz istospolnih skupnosti v kampih, na počitnicah, skupnih vikendih, preko spleta, s pisanjem bloga, itd.

Zakaj takšna organizacija obstaja?

RANJENI OTROCI ISTOSPOLNIH VZGOJITELJEV POTREBUJEJO TAKE SKUPNOSTI

25 let delovanja te organizacije dokazuje, da imajo otroci, ki živijo z lezbijkama, homoskesualcema oziroma t.i. queer vzgojitelji (queer* je nedoločljiva identiteta, ki je ves čas v prehajanju) vrsto težav, ki pogosto izhajajo iz istospolne sestave skupnosti njihovih vzgojiteljev ter njihovega primerjanja s sovrstniki in okolico. Okolica za njih ni pogosto ni stresna, ker jih ne bi sprejemala, ampak že samo zato, ker se jim zdi drugačna. V najzgodnejšem obdobju je gotovo želja vsakega dečka in deklice, da bi imel, mamo in očeta, pa mu je treba hitro razložiti, če je le mogoče že v vrtcu, da ga "pač ne more imeti". Ali kakor je ob neki priložnosti na predavanju na Filozofski fakulteti rekla prof. za razvojno psihologijo Ljubica Marjanovič Umek: "Otroci si marsikaj želijo; eni mamo, drugi avto, pa jim tega pač ne moremo dati."  Kasneje si ti otroci želijo, da bi se čutili "enaki" svojim sovrstnikom in tiho trpijo, da s svojo bolečino ne bi "mučili" svojih vzgojiteljev, ki se običajno trudijo, da bi lepo skrbeli zanje. Takole je pisal eden od otrok na KidSafe blog skupnosti Colage :

"Počutim se zelo osamljenega in preveč čudaškega, da bi objavljal na Facebooku. V moji državi ni skupin za otroke istospolnih vzgojiteljev. Zdi se mi, da sem že preveč star, da bi sodil v takšno skupino in preveč star, da bi se počutil tako osamljenega. Ne vem, kako se naj vključim v LGBTQ skupnost niti ne vem, kako naj bom del strejt (heteroseksualne) skupnosti. Počutim se ravno nekje vmes ... izoliran."

Fant je dobil "spodbuden" odgovor:

"Nisi sam. Ne glede na to, kako se počutiš, obstaja še 6 milijonov drugih otrok, ki so del skupnosti Colage, in veliko otrok, ki se počutijo popolnoma enako kot ti."

V nadaljevanju mu je "prijazen" admin razložil še, naj ne poskuša postati del heteroseksualne ali LGBTQ skupnosti. "Namesto teh dveh imamo mi svojo skupnost Colage, ki se z onima dvema ne more primerjati. Tudi sam sem bil zelo sramežljiv, ko sem se pridružil tej skupnosti, zato te lahko razumem. Tukaj nikogar ne sodimo, niti zato, ker je "čudaški", niti glede na to, koliko je star."

So to življenjske izbire otrok istospolnih vzgojiteljev? Ena, druga ali tretja skupnost? Torej "ljubeča LGBTQ družina" ni dovolj? O tem je že pred časom govorila tudi 31-letna Heather Barwick, ki sta jo vzgajali lezbijki:

"Veliko nas je vse preveč prestrašenih, da bi spregovorili in vam povedali o svoji ranjenosti in bolečini, kajti kakorkoli že, zdi se, da ne poslušate. Da tega nočete slišati," je zapisala. "Če rečemo, da smo ranjeni, ker so nas vzgajali istospolni starši, nas ignorirate ali pa označite za sovražne."

MNOGI ISTOSPOLNI VZGOJITELJI IZ SVOJIH OTROK DELAJO REKRUTE OZ. VODITELJE LGBTQ LOBIJA; PO DOMAČE, AKTIVISTE

Poleg dvigovanja samozavesti in samopodobe je ključni namen kampov Colage vzgoja in trening bodočih LGBTQ aktivistov. 

Vesna Vilčnik

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top