Danes goduje Sveti Blaž, priprošnjik v sili, po cerkvah lahko prejmete njegov blagoslov

Sveti Blaž je eden od štirinajstih zavetnikov, ki jih častimo »v sili«. Češčenje se je razširilo v poznem srednjem veku ob pojavu kuge in drugih smrtnih bolezni. Češčenje Svetega Blaža je med verniki zelo razširjeno. Edina cerkev posvečena Svetemu Blažu v Sloveniji stoji v Padni, zaledni istrski vasici. Sveti Blaž pa je tudi sozavetnik župnijske cerkve Svete Marije Vnebovzete v Jarenini na Štajerskem, kjer danes obhajajo zimsko farno žegnanje, na katerem dekanijski duhovniki slovesno podelijo »Blažev žegen« domačim vernikom in romarjem od blizu in daleč.

Sveti Blaž, ki je živel v drugi polovici 3. stoletja (umrl ok. 316), v času vladavine cesarja Licinija, je bil po legendi zdravnik,  kasneje pa je postal škof v Sebasti v Armeniji. Ob Licinijevem preganjanju kristjanov je bil prijet tudi Blaž in prepeljan pred sodnika, ki ga je obsodil na mučenje in smrt z obglavljanjem. Med potjo pred sodnika, mu je naproti prišla vdova z edincem v naročju. Jokaje je prosila Blaža, naj ji reši edinca, saj se mu je v grlu zataknila ribja kost. Blaž je pokleknil k otroku, molil, ga blagoslovil in otrok je bil ozdravljen.

Blagoslov Svetega Blaža nas varuje bolezni grla in vsakega drugega zla

V Cerkvi se na današnji dan podeljuje zakramental »blagoslov Svetega Blaža«. Ob blagoslovu duhovnik s svečama, povezanima v obliki Andrejevega križa, blagoslovi grla vernikov z besedami: »Na prošnjo svetega Blaža, škofa in mučenca, naj te Bog varuje bolezni grla in vsakega drugega zla. V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.«
Češčenje svetega Blaža se je hitro razširilo. Posebej je priljubljen v obmorskih krajih, morda zaradi povezave z dečkom, ki se mu je v ustih zataknila ribja kost. Mesto Dubrovnik, ki je bilo nekoč pomorska republika, si ga je že davno, najbrž v desetem ali vsaj dvanajstem stoletju, izbralo za svojega posebnega zavetnika.

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top