Danes je Dan samostojnosti in enotnosti. Bodimo ponosni na svojo domovino in izobesimo zastave!

V spomin na zgodovinsko odločitev slovenskega naroda na plebiscitu o samostojni Sloveniji leta 1990 danes praznujemo državni praznik - Dan samostojnosti in enotnosti.

Bodimo ponosni, da smo leta 1990 prepoznali pomen zgodovinskega trenutka in uresničili tisočletne sanje naših prednikov o svoji državi. Vsak zase in skupaj storimo vse, da bo Slovenija varen in prijazen dom za otroke in družine. To lahko storimo tudi tako, da postanemo glas otrok in družin v javnem življenju ter se zavzamemo za spoštovanje življenja od spočetja do naravne smrti.

V uradu predsednika republike bodo na današnji državni praznik pripravili dan odprtih vrat, pred predsedniško palačo pa bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske. Predsednik republike Borut Pahor bo ob tej priložnosti vročil odlikovanje Orkestru Slovenske vojske.

Plebiscit o samostojni Sloveniji je 23. decembra 1990 potekal na podlagi zakona o plebiscitu, ki je bil v začetku decembra sprejet v skupščini. Na njem je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od teh se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov (oz. 88,5 odstotka vseh). Izide plebiscita so uradno razglasili čez tri dni, zato vsako leto 26. december zaznamujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik.

Osrednja državna proslava v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti je v petek potekala v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, slavnostni govornik je bil predsednik DS Mitja Bervar. V nagovoru je poudaril, da moramo svojo državo negovati, spoštovati, jo varovati in jo z aktivnim državljanstvom tudi sooblikovati. Čas je, je dejal, da nas spori iz preteklosti nehajo hromiti. Od vseh političnih akterjev pa pričakuje zavzemanje za skupno dobro.

Poslanci so se v petek zbrali na slavnostni seji DZ. ljubljanski nadškof metropolit Stane Zore pa je ob prazniku v ljubljanski stolnici daroval mašo za domovino.

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top