Danes je Prešernov rojstni dan, v 55 krajih je na voljo več kot 330 brezplačnih dogodkov

Na današnji dan, leta 1800, se je rodil France Prešeren, največji slovenski pesnik, Slomškov sodobnik, vizionar slovenstva in velik domoljub.
Slovenski jezik je postavil na evropski kulturni zemljevid in ga proslavil z vrhunskimi stvaritvami, kot so Sonetje nesreče, Sonetni venec, Krst pri Savici ter druge pesmi, za katere velja, da so izjemne po vsebini in obliki.

France Prešeren se je rodil 3. decembra 1800 v Vrbi na Gorenjskem, v hiši, v kateri se je nekaj desetletij kasneje rodil Prešernov sorodnik -  še en izjemen Slovenec,  ljubljanski škof Anton Vovk, ki je varno vodil barko katoliške Cerkve skozi čase povojnega komunističnega preganjanja.

France je bil izjemen učenec, nadarjen dijak in študent, ki je zaradi velike naklonjenosti do slovenskega jezika in literature dolgo ostal brez pravice do dostojnega družbenega položaja in samostojne advokature. Njegovo ustvarjanje sta v veliki meri navdihovali dve ljubezni. Primicova Julija, ki mu je bila zaradi stanu nedosegljiva, se je vtisnila v njegove pesmi kot neizpolnjeno hrepenenje in navdihujoč spomin. Druga velika ljubezen, domovina, ga je navdihovala pri ustvarjanju Krsta pri Savici, Zdravljice in ostalih izjemnih pesniških stvaritvah.

Pesnik je bil znan kot dobrotnik otrok in velik domoljub

Dr. France Prešeren ali Doktor fig, kot so ga klicali otroci na ulici, ki jim je vedno prinašal darove, je slovenski pesnik, ki je uresničil idejo Matije Čopa in začel pisati klasične stalne pesniške oblike, kot je npr. sonet. Z  njegovo poezijo smo Slovenci tudi v literarnem pogledu postali enakovredni evropskim narodom. Danes velja France Prešeren za enega največjih slovenskih pesnikov in simbolov slovenstva, njegovo Zdravljico smo vzeli za himno, na bankovcu za 1000 slovenskih tolarjev je bila njegova podoba, danes pa je vtisnjen na kovancu za 2 eura.

Prešeren je vse življenje nosil v sebi ljubezen do Boga in slovenstva. Bodimo ponosni na svojo vero, prednike in domovino Slovenijo. S povabilom na kulturni dogodek pa presenetimo svoje bližnje in počastimo Prešernov spomin.

V spomin na njegovo rojstvo imenujemo današnji dan  ‘ta veseli dan kulture’. V 55 krajih bo na voljo več kot 330 brezplačnih kulturnih dogodkov, razstav, koncertov, predavanj..., z namenom, da bi Prešernovega domoljubnega duha, mojstrsko izraženega skozi umetnost, začutil vsak Slovenec. Prešeren je vse življenje nosil v sebi ljubezen do Boga in slovenstva. Bodimo ponosni na svojo vero, prednike in domovino Slovenijo. S povabilom na kulturni dogodek pa presenetimo svoje bližnje in počastimo Prešernov spomin.

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top