Danes goduje Sveti Štefan, potekajo blagoslovi konj po slovenskih krajih

O Svetem Štefanu kroži legenda, da je z znamenjem križa ukrotil divjega konja, ki je pokleknil predenj. Svetega Štefana častimo kot zavetnika konj, konjarjev in kočijažev, zidarjev, krojačev,kamnosekov, tkalcev, tesarjev, sodarjev in kletarjev. Zavetnik je tudi zoper glavobol, pri zastajanju kamnov, zbadanju in obsedenosti.

Sveti Štefan je med vernim ljudstvom postal zaščitnik konj in živine. Krščanski kmetje so se za blagoslov pri zdravlju konj in živine obračali za priprošnjo k Svetemu Štefanu. Na današnji praznik Svetega Štefana tudi po mnogih slovenskih krajih kmetje peljejo blagoslovit okrašene konje. Z njimi jezdijo okoli cerkve in jih blagoslovijo pred njo, pri obredu blagoslovijo še vodo in sol. Sol potresejo po polju in hkrati kropijo z blagoslovljeno vodo, “da suho vreme ne bi škodovalo”.

Sveti Štefan, mučenec, je bil rojen okoli Kristusovega rojstva, najveretnejee v Jeruzalemu, kjer je leta 33 tudi umrl kot žrtev kamenjanja pravovernih judov, pod vodstvom mladega Savla, po spreobrnjenju pa enega največjih apostolov, Svetega Pavla.

Dandanes ga častimo kot zavetnika konj, konjarjev in kočijažev, zidarjev, krojačev, kamnosekov, tkalcev, tesarjev, sodarjev in kletarjev. Pomagal naj bi zoper glavobol, pri zastajanju kamnov, zbadanju in obsedenosti. Že od četrtega stoletja dalje ga praznujemo dan po božiču. Sveti Štefan se je še posebej odlikoval pri opravljanju službe diakona, bil je izreden govorec, delal pa je tudi čudeže in znamenja.

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top