Eden najboljših v Evropi končno dovolj dober za Slovenijo - ddr. Klemen Jaklič ustavni sodnik

Ddr. Klemen Jaklič ob podpori svetovno priznanih pravnikov izvoljen za ustavnega sodnika

Ustavno sodišče je po svojem položaju zadnji branik prava in pravičnosti. Izjemen pomen Ustavnega sodišča se je pokazal večkrat, tudi pri usodnih temah kot sta bila družinska referenduma. V času izbire novih ustavnih sodnikov je zelo pomembno, da na tako odgovore položaje pridejo najbolj priznani in pošteni ljudje. Slovenci smo lahko veseli, da se je za kandidaturo za ustavnega sodnika odločil tudi izjemen pravnik, predavatelj na Harvardu, ddr. Klemen Jaklič, ki je vrhunsko pravno znanje in čut za pravičnost pokazal tudi v primeru Patrie, zrežirane gonje proti prvaku opozicije Janezu Janši, ko je večina njegovih kolegov v Sloveniji »previdno« molčala.

Mednarodna podpora odličnemu profesorju in vrhunskemu pravnemu strokovnjaku Klemnu Jakliču

“Z veseljem izražamo svojo močno podporo kandidaturi univerzitetnega diplomiranega pravnika, magistra pravnih znanosti, dvojnega doktorja pravnih znanosti, ddr. Klemna Jakliča,” so v svojem pismu lani zapisali najbolj priznani profesorji prava na svetu, Frank I. Michelman, Laurence H. Tribe in Mathias Risse s Harvardske univerze ter častni predavatelj Paul P. Craig z Oxfordske univerze.
Ddr Klemen Jaklič, je dvojni doktor pravnih znanosti ter predavatelj prava in etike na Univerzi Harvard, ZDA. Po diplomi na Pravni fakulteti v Ljubljani je leta 2000 magistriral na Univerzi Harvard s področja ustavnega prava in človekovih pravic. Leta 2008 je doktoriral na Univerzi Oxford v Veliki Britaniji, leta 2011 pa je na Univerzi Harvard, ZDA, iz prava doktoriral še drugič. Od leta 2008 na Harvardu predava na področju človekovih pravic, evropskega prava, teorije pravičnosti, etike, ustavnega prava in globalne pravičnosti.
Za svoja profesionalna predavanja ga je Harvard že večkrat nagradil. Njegovo sedanje raziskovalno področje se nanaša na evropsko ustavo in prihodnjemu razvoju ideje demokracije v kontekstu globalnega pomena. Napisal je že nekaj knjig, od tega je avtor del Constitutional Pluralism in the EU  in Democracy’s Third Coming: Europe as a Route to Humanity’s Third Historic Stage of Democracy, za katero mu je Harvard leta 2011 podelil Mancinijevo nagrado za najboljše delo na področju evropskega prava in evropske pravne miselnosti.

Akademik ddr. Jaklič bo pripomogel k normalizaciji Slovenije

Profesor evropskega prava in človekovih pravic Jaklič je lani že četrtič zmagal na glasovalni lestvici IUS- INFO za najvplivnejšega pravnika v Sloveniji. Po besedah več strokovnjakov s področja prava je Jaklič vodilni akademik s področja ustavnega prava, človekovih pravic in evropskih institucij.
Z današnjo potrditvijo ddr. Klemna Jakliča za ustavnega sodnika smo zagovorniki pravic otrok in družin zelo zadovoljni, saj se ob morebitni napovedi referenduma, o kateri bo potrebno dobro razmisliti, nadejamo pravične in nepristranske presoje, v kolikor bo do vsesplošne ljudske zavrnitve družinskega zakonika tudi prišlo.
Ddr. Klemnu Jakliču čestitamo, da bo kot svetovno priznani pravni strokovnjak s svojim znanjem in izkušnjami pomagal normalizirati Slovenijo in tudi doma ustvarjati pogoje za normalno Slovenijo, za kakršno smo se  izrekli na plebiscitu.

Preberite odlični zahvalni nagovor ddr. Klemna Jakliča v Državnem zboru: „Iskrena hvala najprej suverenu te države, torej ljudem. Od vas prihaja ustava in zaradi vas je ustava. Hvala za priložnost in odgovornost služiti vsem z enakim spoštovanjem. Hvala tudi tistim od vas, ki ste mi ves čas zaupali. Kot sem zapisal že ob soglasju h kandidaturi, ob tako trdni podpori bi za pravno državo šel na tnalo slovenske realnost ne enkrat, dvakrat ampak stokrat, če bi bilo treba. Hvala tudi temu zboru za izvolitev, tistim, ki ste obkrožili moje ime s takšno večino. Kdor pa vladavino ljudi jemlje resno, si ob enem ne želi izvolitve s 100 % podporo, zato enaka hvala tudi tistim izmed vas, ki ste k tej odločitvi prispevali njeno demokratičnost. Prav posebej hvala nekaterim posameznicam in posameznikom v tej dvorani in izven nje, ki sami pri sebi vedo za to. Predsedniku republike, hvala da ste predsednik vseh. Na koncu še tebi Slovenija, domovina. Čez sedem dolgih let, praviš svojim fantom v narodni pesmi. Meni si dodelila 17 dolgih let tujine. Tudi zato vem, da kot vsaka domovina nosiš v sebi neprecenljivo dobro pa tudi krivico. 17 je kot nič v primerjavi s tistimi, ki jih je roka tvoje krivice kdaj, kadarkoli zares dosegla. In tistimi, ki jim ni bilo več dopuščeno, da bi še kdaj videli tvoje lepe planine, tvoja cvetoča polja. In svoje krivice črpaj spoznanja svoje lepše, boljše prihodnosti, da boš deleža pravice in enakih možnosti za vse. Ta obljuba obljub je bila dana tudi v Ustavi tvoje države, na vseh nas in tistih, ki pridejo za nami je, da ji izpolnimo svoj del. Hvala torej tudi tebi za klic in srečno domovina Slovenija.“

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top