Direktor CSD Jurij Šumečnik odstopil zaradi protizakonite državne ugrabitve dveh otrok!

Upravna inšpekcija je ugotovila, da CSD Slovenj Gradec ni pravočasno podal vloge za izdajo dovoljenja za rejništvo starim staršem koroških dečkov. Zaradi tega je odstopil direktor CSD-ja Jurij Šumečnik.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) Anja Kopač Mrak je povedala, da je ministrstvo prejelo zapisnik upravne inšpekcije inšpektorata za javni sektor, ki je opravilo nadzor Centra za socialno delo (CSD) Slovenj Gradec. Ugotovljeno je bilo, da CSD Slovenj Gradec ni pravočasno oddal vloge - zamudili naj bi dva tedna - pristojnemu organu v reševanje.

S tem pa so bile kršene pravice starih staršev do odločanja v zakonitem roku. Direktor CSD-ja Jurij Šumečnik je zaradi objektivne odgovornosti ponudil svoj odstop, ki ga je ministrica po pogovoru z njim sprejela.

CSD predal otroka v rejništvo
Velenjski center za socialno delo je 30. marca triletnega in petletnega dečka iz Velenja, ki sta prebivala pri starih starših na Koroškem po tem, ko je njun oče decembra lani umoril mater, namestil v rejništvo proti volji starih staršev.

Na to se je javnost burno odzvala, vendar pa socialna inšpekcija in varuh človekovih pravic nista odkrila nezakonitosti ali kršenja pravic otrok v tem postopku. Upravno sodišče pa je nato odločilo, da je bilo s tem, ko sta bila otroka "odvzeta" iz vrtca in nameščena v rejniško družino, poseženo v pravico babice do družinskega življenja. Ob tem pa je zavrnilo babičino zahtevo, da otroka vrnejo k njej. Tako CSD kot zagovornik babice sta napovedala pritožbo na odločitev sodišča.

Ministrstvo pa je tudi odobrilo, da se krajevna pristojnost za dogovarjanje o stikih starih staršev z dečkoma iz Velenja prenese s CSD-ja Velenje na CSD Šentjur. Narok za določitev začasne odredbe o stikih pa je na celjskem sodišču razpisan za 15. junij.

Vir:
  • RTVSLO,si

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top