Direktorica CSD Velenje odstopila! Kako dolgo bo vest morala trkati na vrata Anje Kopač Mrak in ostalih vpletenih?

Včerajšnje popoldanske novice so prinesle vest o odstopu direktorice Centra za socialno delo Velenje, Lidije Hartman Koletnik. Odstopila naj bi »iz osebnih razlogov«. To kaže, da se še ne želi soočiti z resnico! S sodelavkami so z odvzemom dečkov zagrešile težko strokovno napako, za katero nočejo orevzeti odgovornosti! Medtem pa sta dečka še vedno v zanju tujem okolju, kjer se med čakanjem na povratek domov po nepotrebnem nadaljuje to težko obdobje njunega življenja.

Dečka v rejništvu čakata na vrnitev domov. Cerarjeva koalicija si maši ušesa.

V Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev že tri mesece opozarjamo na nezakonitost odvzema dečkov in hudo kršenje človekovih pravic, kar sta pritrdila tudi Upravno sodišče ter Upravna inšpekcija. Z novimi ugotovitvami smo želeli seznaniti tudi Komisijo za peticije in človekove pravice, kar nam je uspelo le deloma, saj so člani iz vrst vladajoče Cerarjeve koalicije, vse tri seje takoj zapustili. Njihov nespoštljiv odnos do Komisije je slikovito opisal psihoterapevt Borut Pogačnik, ki jih je na zadnji seji komisije poimenoval »Koalicija zla«. Deloma njihovo vedenje izhaja iz nerazumevanja stiske otrok, in njune bivanjske potrebe, da se vrneta domov. Po drugi strani pa s takšnim vedenjem kažejo svojo politično premoč, češ: "Delamo, kar hočemo. Kaj nam pa morete?"

Domine padajo, otroka sta še vedno ločena od babice in dedka

Odstop direktorice CSD Velenje bi lahko bil korak k rehabilitaciji stroke, če bil bil razlog zanj spoštovanje odločitve Upravnega sodišča in Upravne inšpekcije. Priznanje strokovne odgovornosti bi k temu pripomoglo. Primer velenjskih dečkov kaže na velik problem stroke socialnega dela, začenši s Fakulteto za socialno delo, kjer namesto socialne in sočutne stroke vlada ideologija, ki ne priznava družinskih vezi, pomena starih staršev... Obstajajo tudi odlični socialni delavke in delavci, žal pa se mnogi zaposleni na centrih za socialno delo trdovratno oklepajo okorelih birokratskih postopkov in življenju v njegovi resničnosti ne zmorejo pogledati v oči. Veriga teh, ki so sprejeli in podprli odločitev o odvzemu dečkov pa ne zmore pogledati v oči Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev, ker niso sposobni strokovno zagovarjati svojih dejanj. Veseli smo, da se odboru pridružuje vse več strokovnjakov s področja socialnega dela in psihološke stroke.

Danes ob 16.30 bomo že drugič pred vrati ministrstva za družino na Kotnikovi 28 v Ljubljani zahtevali takojšnjo vrnitev vnučkov v ljubeče okolje, v njuno edino družino, k babici in dedku. Vabljeni!

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top