Dr. Janez Kranjc - Sodba v zadevi Patria je brez dokazov!

V Pravni praksi z dne 25.9.2014, časopisu za pravna vprašanja, je profesor Janez Kranjc s Pravne fakultete zapisal zanimiv komentar. V prispevku z naslovom »Tam de se iudex iudicat quam te reo« ali slovenski »Sodnik sodi tako o sebi kot o (ob)tožencu« Kranjc med drugim zapiše:

»Žal sodba v zadevi Patria kljub dolžini in natančnosti ne uspe prepričati v temeljni točki: možnosti, da je bilo dejanje storjeno, ne podkrepi z jasnim dokazom. Povedano s prispodobo: v zgodbi o umoru ni trupla, kar je seveda tudi posledica neživljenjske zakonske formulacije. Problematičnost sodbe pa ni le v izreku, marveč tudi v verjetnem motivu. Zdi se, da je nad domnevo nedolžnosti prevladala želja dokazati, da si sodstvo upa obsoditi tudi znanega politika. To, kar bi moralo biti samoumevno, da je namreč sodnik pogumen, je postalo prestižno vprašanje. Pri tem so vpleteni pozabili, da je edini strah, ki bi ga smel občutiti sodnik, strah pred krivico, ki bi jo lahko povzročil s svojo odločitvijo.«

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top