• Sodnik Bellamy iz Višjega sodišča v Londonu

Moderna družinska zmešnjava

Daily Mail poroča o primeru na Londonskem sodišču, kjer so se za 9-letno deklico Alice »borile« štiri osebe. Deklica je biološka hči lezbijke Rachel in homoseksualnega donatorja sperme. Ker je biološka mama shizofrenik, deklica živi z njeno nekdanjo partnerko Helen. Ta je bila kasneje v zvezi s transseksulano osebo (Mathew), zato si je tudi slednji na sodišču boril za stike z deklico. Trenutno ima Mathew partnerja Jamesa. Ljubezen je ljubezen? Res? Kako se ob tem počuti Alice?

Transeksualna oseba Matthew želi na sodišču v Londonu doseči, da bo lahko imel stike z 9-letno Alice, ki sedaj živi pri njegovi bivši partnerki, lezbijki Helen. Alice je biološka hči lezbijke Rachel in donatorja sperme, ki prav tako živi v istospolni zvezi. Partnerki Rachel in Helen sta se razšli, ko je bila Alice stara 3 leta. Helen se je spustila v odnos z žensko, ki se je zdravila, da bi postala moški – Mathew. Ta sicer nima nobene biološke povezave z deklico, vendar želi na sodišču v Londonu doseči stike z Alice in trdi, da je imel bistveno vlogo pri vzgoji deklice. Najbrž bo slednje držalo, saj ima tudi Alice hude probleme s spolno identiteto, samo sebe imenuje Daniel. Ob vsem tem je dobila tudi diagnozo avtizem.

Helen je na sodišču povedala, da je Matthew deklico spodbujal, da se je oblačila v fantovska oblačila in ji prepovedoval igro z igračkami, »primernimi za deklice«. Helen je na sodišču povedala tudi to, da je Mathew v času testosteronske terapije postal agresiven in je verbalno ter mentalno zlorabljal deklico Alice.

Tudi Helen ima osebnostno motnjo. Rachel, dekličina biološka mati, je povedala, da ima Alice že sedaj stike tako z njeno bivšo partnerko Helen kot tudi s svojim biološkim očetom, donatorjem sperme.  Rachel trenutno živi v bivanjski skupnosti, kjer je za uporabnike zagotovljena pomoč in nadzor. Zapleteno situacijo komentira: »Čas je, da enkrat za vedno zaključimo z dramo iz preteklosti. Deklici je treba dovoliti, da se preprosto ustali in umiri. Ima vse kar potrebuje.« 

Kaj je Rachel mislila s tem, da ima deklica sedaj vse kar potrebuje, ni jasno. Nima ne očeta, ne mame, ne družine, ne spolne identitete, v kateri bi se prepoznavala in dobro počutila.

Dekličino "mavrično" življenje

Sodnik je razložil Matehewu, da je morda res dekličin »psihološki in družbeni skrbnik«, vendar bi druženje z njim za deklico z avtizmom, bilo zanjo (potencialno) škodljivo. Poudaril je še, da bi »tak sklep zahteval mesece dela; od psihiatričnega ocenjevanja, zbiranja poročil socialnih služb in številne sodne obravnave. Sodbo je zaključil z besedami, da je Alicina zgodba primer sodobnega načina življenja, kakršnega živijo »mavrične družine« in da je takšno življenje "lahko komplicirano".

Kot je mavrica prehoden pojav v naravi, so takšni tudi odnosi istospolnih oseb oziroma oseb z nejasno spolno identiteto. Življenje »njihovih« otrok pa je več kot le komplicirano ali mavrično. Je neznosno tragično …

P.S. Vsa imena v zgodbi je sodnik spremenil, da bi zaščitil Alicino anonimnost. Prevod Vesna Vilčnik, članek v angleščini tukaj.

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top