Družinski zakonik: Nerojeni otroci naj imajo status otroka in družinskega člana

Spočeti nerojeni otrok je v naših družinah razumljen kot družinski član. Z njim se družina ukvarja, z njim živi, se z njim pogovarja, ga boža, njemu prilagaja svoje aktivnosti... Nerojeni otrok je družinsko dejstvo, tako kot vsak otrok v družini. Zato v Gibanju za otroke in družine predlagamo, da se nerojene otroke vključi v definicijo družine in otroka.

Dejstvo, ki nerojenega otroka loči od rojenega, je samo to, da še ni pokukal iz materničnega vratu. Da bi se izognili diskriminaciji spočetih nerojenih otrok, je nujno opredeliti, da so tudi nerojeni otroci del naših družin. V primeru opustitve opredelitve nerojenega otroka kot otroka in družinskega člana, bi šlo za zanikanje njihovega človeškega dostojanstva, ki jim pripada po naravi, ga priznava Ustava Republike Slovenije, Kazenski zakonik, Zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti, drugi zakoni in mednarodni dokumenti.

Gibanje za otroke in družine

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top