Evropsko sodišče za človekove pravice proti trgovini z materinstvom

Evropsko sodišče za človekove pravice je 23. januarja sprejelo pomembno odločitev ter zavrnilo trgovanje z otroki in najemanje revnih žensk za rojevanje otrok.

Donatina Paradiso in Giovanni Campanelli, sta italijanska zakonca srednjih let, ki živita v Colletortu v Italiji. Po neuspelih poskusih zanositve z IVF sta se odločila, da v nasprotju z italijanskimi zakoni, pridobita otroka s trgovino z materinstvom. Z rusko družbo »Rosjurconsulting«, ki je poiskala ženo za rojstvo otroka, sta sklenila dogovor za plačilo 49.000 evrov, nato je bila gospa oplojena s spolnimi celicami neznanih darovalcev.

Postopek IVF je bil uspešen in 27. 2. 2011 je gospa v Moskvi rodila otroka dečka. V Rusiji sta se italijanska zakonca vpisala kot starša otroka, vendar sta prikrila, da je otrok rojen na podlagi trgovine z materinstvom.

Po prihodu v Italijo sta želela vpisati otroka v rojstni register v Colletortu, a je Italijanski konzulat v Moskvi obvestil sodišče za mladoletnike v Campobassu, Ministrstvo za zunanje zadeve in občino Colletorto, da dojenčkovi dokumenti niso ustrezni.

Kupovanje otrok v Italiji ni dovoljeno, v Sloveniji znani primeri pridobitve otroka preko trgovine z materinstvom

Podlaga za ukrep odvzema otroka in postavitev pod skrbništvo izhaja iz protipravnosti dejanj zakoncev, ki sta, po mnenju italijanskega sodišča, želela obiti italijansko pravo, ki ne dopušča nadomestnega materinstva, vendar omogoča posvojitev. Sodišče jima je očitalo namen izigranja italijanskega prava in s tem protipravnost njunih dejanj, zato jima je sodišče odvzelo otroka in ga  namestilo v rejniško družino. Na to odločitev sodišča sta se pritožila na Evropsko sodišče za človekove pravice, ki je v sodbi navedlo, da nadomestno materinstvo ni v skladu s koristmi otroka, zato jima Republika Italija ne rabi vrniti otroka.

Zakonca sta bila pred tem spoznana kot primerna za posvojitev otroka, vendar sta tudi to možnost sedaj izgubila, ker sta na nezakonit in neetičen način skušala kupiti otroka, namesto da bi kot vsi ostali počakala, da bi prišla na vrsto za posvojitev.

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top