Farmacevti naj imajo možnost ugovora vesti

V Zakon o lekarniški dejavnosti, ki bo v Državnem zboru v obravnavi prihodnji teden, je Nova Slovenija predlagala amandma, ki bi farmacevtom omogočil ugovor vesti.

Amandma k dopolnjenemu Predlogu zakona o  lekarniški dejavnosti:

"K 71.členu
Dopolnijo se tretji, četrti in peti odstavek, ki se glasijo:
(3) Farmacevtski strokovni delavec lahko odkloni nabavo, izdajo zdravila in izdelka za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja, če sodi da ni v skladu z njegovo vestjo.
(4)Framacevtski strokovni delavec mora o svojem  ugovoru vesti pisno obvestiti delodajalca, ki mora to upoštevati vendar bolnikom zagotoviti možnost za nemoteno uveljavljanje pravic  s področja lekarniške dejavnosti.
(5)Podatek o ugovoru vesti vodi pristojna  zbornica v registru farmacevtskih strokovnih delavcev."

Farmacevtski strokovni delavci, magistri farmacije,  farmacevtski tehniki in magistri farmacije specialisti, se pri svojem delu – izvajanju lekarniške dejavnosti  srečujejo z nabavo, pripravo in izdajo pripravkov, pripomočkov in zdravil, ki se uporabljajo za etično sporne in nesprejemljive namene kot je končanje življenja nerojenega otroka, od spočetja naprej. Takšnim postopkom nasprotuje evropski humanizem, ki izvira iz krščanske tradicije in so nezdružljivi s krščanskim razumevanjem nedotakljivosti življenja.

Gre za t.im. »abortivno kontracepcijo«, ki s kemičnimi snovmi v obliki tabletk, obližev in vstavkov prekine že začeto človeško življenje po združitvi moške in ženske spolne celice. Na videz nedolžen poseg ima za rezultat prekinitev nerojenega življenja, ki se nikjer ne beleži, hkrati pa pušča posledice tudi na psihičnem in duhovnem področju, v obliki nepojasnjenega nemira in neprijetnih občutij, ki jih prvi hip pogosto ni mogoče povezati z navidez neškodljivim »urejanjem rojstev«. Ljudje se moramo teže takšnega dejanja še posebej zavedati in opustiti morebitno zmotno prakso.

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top