Posnetek Festivala domoljubne pesmi na Nova24TV v ponedeljek, 26.12. 2016 ob 19.30

V Slovenski filharmoniji je 21. 12. potekal peti festival slovenske domoljubne pesmi. Čudovit koncert, ki je navdušil občinstvo, si lahko na NOVA24TV ogledate v ponedeljek ob 19.30.

Slovensko kulturno-umetniško društvo – Mati Domovina je bilo ustanovljeno pred petimi leti, da bi zapolnilo vrzel razvijanja in negovanja slovenske domoljubne zavesti, ki bi temeljila na vrednotah samostojne in demokratične Slovenije. Že leta 2012 je to društvo pod vodstvom brigadirja Toneta Krkoviča, enega ključnih snovalcev vojaškega dela slovenske osamosvojitve, organiziralo izvedbo prvega festivala slovenske domoljubne pesmi Mati Domovina.

Festival domoljubnih skladb v priredbah in izvedbah priznanih slovenskih glasbenih ustvarjalcev in interpretov se je takoj vpel v slovenski kulturni prostor in postal tradicionalen. Letos je bil že peti po vrsti, tokrat bo v ospredju mladina oziroma mladinski pevski zbori. Festival krasi posebna simbolika, saj se ujema s 25-letnico slovenske državnosti in 200-letnico glasbenega šolstva na Slovenskem.

Ob tej priložnosti je Društvo Mati Domovina izdalo tudi Trilogijo notnih zbornikov, prvo glasbeno čitanko te vrste pri nas. Po besedah predsednika društva Toneta Krkoviča želijo s tem še bolj izpolniti svoje temeljno poslanstvo, s poudarkom na skrbi za mlade, hkrati pa tvorno prispevati v mozaik narodovega glasbenega ustvarjalnega bogastva. Uraden izid trilogije je bil v soboto, 17. decembra, na 26. obletnico ustanovitve brigade Moris 17. decembra 1990, oziroma na dan, ko je pri njenem postroju v Kočevski Reki v podporo plebiscitu prvič zadišalo po slovenski vojski (besede tedanjega premiera Lojzeta Peterleta).

Zbornik pesmi, prirejenih za uporabo v šolah različnih vrst in stopenj, opremljen z notnimi zapisi in besedili pesmi, z dodanimi posnetimi klavirskimi spremljavami, bo dobrodošel in učinkovit pedagoški pripomoček učiteljicam in učiteljem. Ti s slavnostnimi šolskimi dogodki s tenkočutno domovinsko zavestjo vsako leto v časovnico kulturnih in državotvornih mejnikov slovenskega naroda nizajo bisere opomnikov in spominov.

Letošnji festival slovenske domoljubne pesmi je bil poklon tisti domovini, kjer glasba združuje tudi na videz nezdružljivo. Lani je bil nepozaben 4. festival v Cankarjevem domu, umetniški vodja je bil dirigent Patrik Greblo. Na njem so nastopili odlični glasbeniki, med drugimi Gregor Avsenik in Ansambel Saša Avsenika, Nuša Derenda, Irena Vrčkovnik, Oto Pestner, Gianni Rijavec, Slovenski oktet, Aleksander Mežek, Modrijani, Jožuca Svete in Joži Kališnik.

Vabljeni, da si posnetek ogledate na Nova24TV, v ponedeljek, 26.12. 2016 ob 19.30.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top