Rekordni Pohod za življenje 2022: Enakopravnost se začne pred rojstvom!

V soboto, 1.10.2022, smo v Ljubljani uspešno smo izpeljali že četrti Pohod za življenje v Sloveniji, tokrat pod geslom Enakopravnost se začne pred rojstvom. Na Prešernovem trgu v Ljubljani so se že zjutraj začeli zbirati mladi in stari, družine in posamezniki iz vse Slovenije. Množica je bila pisana in raznolika, vsem pa je bilo skupno veselje do življenja. Pohoda se je udeležilo štiri do pet tisoč udeležencev.

Ob deseti uri se je začel program s pričevanji, glasbenimi gosti in nagovorom Urše Cankar Soares, koordinatorke Pohoda za življenje. Med drugim je povedala, da vse matere po spočetju čutijo, da gre za novo človeško življenje, da gre za njihovega otroka. Otroka, ki jim bo podoben, ki jih bo klical mama … Zato glede splava vsi pravijo, da je to najtežja odločitev v življenju. »Z razlogom to rečejo, saj gre za življenje človeka. Ljudje nismo izbira. Nihče nima pravice, da nam vzame življenje.«

Po končanem programu so udeleženci pohoda krenili s Prešernovega trga proti parlamentu in sedežu vlade, da bi tudi politike spodbudili k veselju do življenja in jih ozavestili o nevarnosti splava.

Za urejeno izvedbo Pohoda so skrbeli redarji, ki so jih priskrbeli organizatorji, in seveda policisti, ki so tokrat delo opravili dobro in so poskrbeli, da nasprotniki Pohoda za življenje, torej zagovorniki splava, niso mogli škodovati udeležencem.

Ob tem še nekaj besed o organizatorjih. Skupini, ki se je začela zbirati na začetku leta 2020, se vsako leto še kdo pridruži, zelo redki pa odpadejo. Seveda se zgodi, da koga kaka stvar tako zmoti, da ne more več sodelovati. Dejstvo pa je, o tem smo se tudi pogovarjali, da sodelavci postajamo prijatelji. Posebej pomembno je, da se družimo ljudje različne starosti, stopnje izobrazbe, iz različnih krajev Slovenije in da je vsak spoštovan in slišan.

Vsak sestanek začnemo z molitvijo, pred pohodom smo se udeležili maše, ki jo je daroval p. Tadej Strehovec. Verjamem, da smo blagoslovljeni tudi zaradi tega, ker zavestno izročamo svoje delo v Božje roke in se zavedamo, da smo le orodje v Njegovih rokah.

Odzivi po Pohodu

Urša Cankar Soares

»Kar smo doživeli na letošnjem pohodu, je preseglo vsa naša pričakovanja. Če smo sanjali, da nas bo nekaj čez tisoč, se nas je zbralo več kot štiri tisoč. Vreme nas je prav pobožalo po vseh teh dneh nalivov, kot bi nas želelo ogreti za življenje. Hvaležna sem za vsakogar, ki je zbral pogum in prišel, verjamem, da bodo zgledi posebej spodbudili še druge okrog nas, da nas bo vsako leto več.

Še posebej uživam, ko gledam mlade, kako so bili spet zagnani in so profesionalno izpeljali, vse česar so se lotili. So nam res v ponos. Res lepo je bilo srečati tudi toliko družin, tudi večjih in tistih, ki imajo otroke s posebnimi potrebami, ki so izžarevale polnost življenja. Če smo zgolj spravili na kup vse te ljudi, da smo videli, koliko življenja je v Sloveniji, smo naredili že veliko. Življenje je tako pomembna vrednota, da je zanjo vredno zastaviti veliko, in hvaležna sem, da nas veliko tako čuti.

Sama pa sem vesela, da lahko pričujem in delujem za najbolj nemočne med nami, nerojene otroke in njihove matere in očete v stiski. Tudi odzivi udeležencev na samem Pohodu me le še spodbujajo, da je treba in vredno vztrajati.«

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top