Isti verzi na grobnici morilcem in spomeniku žrtvam???

Spoštovani g. Predsednik Borut Pahor!

Ko ste se odločili za postavitev spomenika vsem v preteklih vojnah padlim in umorjenim žrtvam - brez ozira na kateri strani - ste za podnapis obema -  domnevno podzemno povezanima - golima stenama izbrali znani rek našega pomembnega pesnika:

Domovina je ena, nam vsem dodeljena in eno življenje in ena smrt.

Ta isti verz je že več desetletij, še iz časov našega komunističnega režima, zapisan nedaleč proč, povsem v bližini zgradbe našega parlamenta, na grobnici t.i. narodnih herojev - največjih komunističnih voditeljev.

Kako naj to razumem ? Ta pleonazem istega verza ? Praktično na istem območju?

V spomin morilcem in samozvanim oblastnikom ? In hkrati vsem žrtvam takratnega podivjanega časa ?

Kot napako ? Pomoto ?

Ali morda kot tiho znamenje, da bo ta komunistična grobnica ( hkrati tudi z estetsko vprašljivimi spomeniki nekdanjim zločincem in takratnemu diktatorskemu režimu) v bližnji prihodnosti končno odstranjena?

Po več kot 25. letih prenesena v nek muzej, posmrtni ostanki pa na neko pokopališče?

Bojim se, da se to, kar bi moralo biti že zdavnaj storjeno, ne bo zgodilo.

Sedanje  stanje  ni več samo stanje notranjega družbenega razkola. Razkritje spomenika dveh nemih sten in pleonastični ponovni zapis istega reka z grobnice političnih vodij pretekle diktature, katero naša oblast vse do danes spoštuje - kaj je to? Kaj to pomeni?

Javni zapis na ograji ameriškega veleposlaništva v Ljubljani, ki nam ga je zapustil njegov nekdanji vodja g. Joseph Mussomeli, še vedno nemo kriči. Z minevanjem in minevanjem let čedalje manj slišno ...

Zmeda slovenske zavesti se čedalje bolj oži na zdajšnji trenutek - na puščavo gole Volje do Moči. 

Spoštovani Predsednik! 

Vaše, verjamem, iskreno prizadevanje, da se razkol med ljudmi v naši državi premosti, se dejansko sprevrača v primež krčevitega trajnega spopada med nami.

Vaš spomenik dveh sten s tremi drevesi v peščeni puščavi in ponovljenim zapisom sporočila s spomenika zločinske preteklosti v resnici betonira našo sedanjost.

In to stanje je nevarno.

Ingo Falk Pasch Wallersberg 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top