• Vir: Pixabay

Izjemno: Znanstvena dejstva o razvoju srca nerojenega otroka

1. Vsak človek ima funkcionalno, delujoče srce že v 6. tednu gestacijske starosti (1)

 • Srce je prvi delujoči organ zarodka, ki se začne razvijati že 16 dni po oploditvi.

 • Prvi srčni utrip se pojavi približno 22-23. dan po oploditvi, kar je 6. teden gestacijske starosti.

 • Srce nastane zelo zgodaj v razvoju nerojenega otroka, ker je za njegovo preživetje  potrebno kroženje krvi, ki prenaša kisik - to je dejstvo, ki ga potrjujejo vsi embriološki učbeniki.

• Srce nerojenega otroka je pomemben vir za distribucijo kisika in hranil, ker pasivna difuzija kisika, ki vzdržuje njegovo življenje v zgodnji gestaciji, ne zadostuje več za njegov nadaljnji obstoj.

• Na začetku je srčni utrip nerojenega otroka v povprečju 110 utripov na minuto in se poveča na približno 170 utripov na minuto v 9-10. tednu nosečnosti.

 Srce nastane zelo zgodaj v razvoju nerojenega otroka, ker je za njegovo preživetje  potrebno kroženje krvi, ki prenaša kisik - to je dejstvo, ki ga potrjujejo vsi embriološki učbeniki.

• V tej zgodnji fazi ima srce enostavne srčne zaklopke, ki delujejo kot fizične ovire, ki preprečujejo povratni pretok krvi skozi srčno cev in pomagajo pri poganjanje krvi skozi preostali del telesa

2. Srčni utrip nerojenega otroka lahko zaznamo že v 6. tednu nosečnosti

• Pri 6ih tednih nosečnosti lahko srčni utrip zaznamo s transvaginalnim ultrazvokom.

• Zgodnji srčni utrip nerojenega otroka je najlaže odkriti z dopplerjevim ultrazvokom. Ta meri gibanje utripajočega srca. Ultrazvok ne meri električne aktivnosti, meri impulze visokofrekvenčnega zvoka, ki se odbija od trdnih predmetov.

• Pri 6ih tednih srce nerojenega otroka ritmično bije in se ga enostavno identificira. Njegova slika je bila posneta, gledalci jo lahko vidijo.

• Raziskovalci so ugotovili, da prisotnost srčnega utripa pri 6-8 tednih kaže, da je ima otrok zelo veliko možnosti, da preživi do poroda.

(1) Obstajata dva načina za določanja prenatalne starosti nerojenega otroka.

Tedni oploditve ali spočetja se nanašajo na začetek človeškega življenja v nosečnosti. 

Tedni gestacije se nanašajo na trajanje nosečnost na podlagi zadnje menstruacije ženske, pri kateri je navedeno število tednov običajno 2 tedna večje od oploditvene starosti (npr. nerojeni otrok je ob oploditvi star 0 tednov, kar je 2 tedna gestacije). 

Povzeto po:

https://lozierinstitute.org/the-science-behind-embryonic-heartbeats-a-fact-sheet/

 

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top