5. dan zapora: Lionel Messi - Janez Janša

Predstavljajte si, da bi Brazilija kot gostiteljica svetovnega nogometnega prvenstva zlorabila svojo oblast in nezakonito zaprla argentinca Lionela Messija. Argentina je resen konkurent za naslov prvaka, ki si ga Brazilci tako zelo želijo. Najboljši igralec in tisti, ki lahko pri Argentincih sam odloči vsako tekmo, je prav Leo Messi. Ali ne pomeni Janez Janša za SDS vsaj toliko kot Lionel Messi za argentinsko nogometno reprezentanco?

Prepričan sem, da Brazilcem na misel ne pride, da bi zaprli Messija. So častni ljudje, kar lahko vidimo tudi ko pojejo svojo himno. In hočejo častno zmagati. Pri nas pa vladajoča elita nima te časti. Zmagati hočejo za vsako ceno in so pripravljeni igrati tudi najbolj umazane igre.

Razmišljajmo naprej. Če bi Brazilska država nezakonito zaprla Messija, bi gotovo reagiral ves nogometni svet.  Večina držav bi verjetno v tistem trenutku bojkotirala prvenstvo in se odpravila domov. Kako pa so ob nezakoniti in protiustavni obsodbi ter zaporu Janeza Janše reagirale slovenske reprezentance - stranke? Večina jih je bila bolj ali manj odkrito veselih, da so se znebile močnega igralca, zaznati je bilo celo privoščljivo škodoželjnost. Seveda, odločitve sodišč je treba spoštovati, ni pa se treba z njimi strinjati. In tudi krivično obsojenemu se lahko pomaga, da dokaže svojo nedolžnost. Tega koraka nobena od njih žal ni zmogla, (so pa to zmogli posamezniki iz določenih strank). Nasprotno, po krivični sodni obsodbi, so ga stranke še politično obsodile na samico oz. politično osamo. Imam občutek, da nekatere to svojo držo v zadnjem času spreminjajo, kar je v mojih očeh hvalevredno.

Zakaj smo se v Civilni inciativi za družino in pravice otrok in jaz osebno odločno postavili za razveljavitev Janševe obsodbe? Ker je po našem trdnem prepričanju in strokovni argumentaciji mnogih uglednih pravnikov ta obsodba krivična, nezakonita in protiustavna. Pravice imamo v svojem imenu. Janševa družina trpi dvakratno: zaradi odsotnosti moža in očeta ter krivico, ki jo je povzročilo pravosodje. Vedno smo se zavzemali za svobodo govora in človekove pravice. Tudi sami smo bili žrtve neizprosne medijske gonje, kratenja pravic in krivičnega sodnega preganjanja. Razumemo, kaj to pomeni. Za pomoč krivično obsojenemu Janši smo se odločili soglasno v koordinacijskem odboru iniciative in tudi velika večina naših podpornikov po vsej Sloveniji to držo sprejema z veliko naklonjenostjo. Naše poslanstvo je, da se borimo proti krivicam. Naša prizadevanja bomo skupaj z drugimi civilnodružbenimi organizacijami nadaljevali do konca: do razveljavitve krivične, nezakonite in protiustavne obsodbe.

Najbolj pošteno so reagirali običajni državljanke in državljani. Mnogi so se, ne glede na to, če jim je Janez Janša všeč ali ne, postavili v obrambo temeljnim človekovim pravicam in zahtevajo pošteno tekmo, v kateri bodo lahko sami ugotovili, kdo je najboljši, ne pa da izbiro namesto njih izvede nekdo drug.

Kdaj se bo Lionel Messi slovenske politike lahko vrnil na igrišče? V krivičnem zaporu je že 5 dan…

Aleš Primc

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top