Janez Vlaj, predsednik Sodnega sveta, kot prvi visok pravosodni funkcionar napovedal odstop!

Janez Vlaj je eden najbolj odgovornih za slabo stanje v slovenskem pravosodju, za zlorabe in to, da je slovensko sodstvo po strokovnih ocenah različnih mednarodnih organizacij eno slabših na svetu. Na seji Državnega zbora 30.1.2015 je končno napovedal svoj odstop.

Ob razpravi o dr. Aniti Dolinšek, glavni odvetnici poslov povezanih s TEŠ6, sedaj pa kandidatki za višjo sodnico v Celju, je Vlaj med drugim povedal: »Nazadnje se je tak primer zgodil v zgodnjih 90. letih, ko Državni zbor ni izvolil predlagane kandidatke na mesto vrhovne sodnice, kar je imelo za posledico odstop tedanjega prvega predsednika prvega Sodnega sveta vrhovnega sodnika prof. dr. Borisa Štrozaka, danes zdaj že pokojnega, in danes, leta 2015 smo pred tem, glede na izid glasovanja v mandatno-volilni komisiji, da se bo to zgodilo drugič

Imenovanje dr. Anite Dolinšek za višjo sodnico, kar sta predlagala Janez Vlaj in Sodni svet, na glasovanju ni podprl niti en sam poslanec oz. poslanka!

Odstop Janeza Vlaja je na 3. skupščini, 21.1.2015, zahteval tudi Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odbor 2014. Sodni svet pod njegovim vodstvom namreč ob tem da so bile človekove pravice v zadnjih 15 letih kršene v več kot 600 sodnih procesihiz tega razloga ni zahteval razrešitve niti enega sodnika. In to kljub temu, da je predlaganje razrešitve sodnikov, ki kršijo ustavo, ena temeljnih nalog Sodnega sveta, ki mu jih nalaga neposredno Ustava Republike Slovenije!

Drugi odstavek 132. člena Ustave Republike Slovenije: »Če sodnik pri opravljanju sodniške funkcije krši ustavo ali huje krši zakon, lahko državni zbor na predlog sodnega sveta sodnika razreši.«

V kratkem bo jasno ali bo dr. Janez Vlaj držal besedo in odstopil. Enako bi moral storiti celoten Sodni svet, ki je skupaj s svojim predsednikom najbolj odgovoren za slabo stanje v sodstvu.

Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin - Odbor​ 2014

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top