Kako najti čas za vsakega otroka posebej

Velike družine so obilno blagoslovljene. V družinah, kjer je več otrok, pa včasih zmanjkuje časa, rok, priložnosti za odnose "ena na ena". Toliko se dogaja, da starši komaj utegnejo dohitevati, pa vendar bi bilo prav, da si občasno vzamejo čas za vsakega otroka posebej. 

Sheli Howells, mama šestih otrok, iz svojih izkušenj predlaga šest načinov kako se povezati z vsakim otrokom posebej:

"Prihajam iz velike družine. Tudi moj mož prihaja iz velike družine. Morda je bilo neizogibno, da imava tudi sama veliko družino. Ta prinaša s seboj veliko blagoslovov - nikoli ni dolgčas, moji otroci imajo tako rekoč dana prijateljstva in ne bom osamljena na stara leta. Kljub vsemu temu pa se otroci lahko včasih počutijo malce izgubljene v "množici". Zato je pomembno, da prav vsak od njih dobi nekaj individualnega časa z mamo in očetom. Sama sem odkrila šest načinov, na katere nama to uspeva."

1. ČAS Z MAMO

Za vsakega otroka v družini sem določila en večer v tednu, v katerem lahko pol ure preživijo z mano, na kakršen koli način želijo. Včasih se želijo samo pogovarjati. Včasih si izberejo kako igro. Na ta način sem odkrila, kdo so njihovi prijatelji, kakšna glasba jim je všeč in s kakšnimi težavami se soočajo. Ni mi bilo vedno všeč početi to, kar so si zamislili, vedno pa mi je bilo lepo preživljati čas z njimi.

2. OČKOVI INTERVJUJI

Ti pogovori so malce bolj strukturirani od časa z mamo. Dajejo odlično priložnost, da oče spremlja otroke. Lahko je povsem preprosto, kot recimo zastavljanje vprašanj "Kako ti gre?", "Imaš kake težave?" in "Kako ti lahko pomagam?" Otrokom lahko pomagate, da si zastavijo cilje in jih spodbujate pri šolskem delu in drugih dejavnostih.

3. SESTANKI

Ko sem bila najstnica, je moj mali brat izumil nekaj, kar je imenoval "sestanek". Na ta način mi je dal vedet, da želi kramljati z mano. Zmenila sva se za nek termin zvečer, tik pred spanjem, in takrat sem prišla k njemu. Klepetala sva malce o bejzbolu, tečnih učiteljih v šoli in o njegovi sveži zaljubljenosti. Obema je to nekaj pomenilo, zato sem vedela, da si nekaj podobnega želim v svoji družini.

4. NEFORMALNI ZMENKI

Mojemu malemu bratu so bile deklice všeč že zelo zgodaj, ko je bil še precej majhen. Ko je malce zrasel, sva šla včasih skupaj na "učne zmenke". Peljala sva se do restavracije s hitro hrano. Odprl mi je vrata avta in vrata restavracije. Dala sem mu denar, s katerim je naročil in plačal. Potem mi je pridržal stol, na katerega sem sedla. Imela sva prijetne pogovore. Ko so najini otroci dopolnili 16 let, sva jih moj mož ali jaz peljala na "prvi zmenek". Pustila sva jim, da so si izbrali dobro restavracijo in šla z njimi tja na večerjo. Podobno kot v primeru z mojim bratom sva se z njimi pogovarjala o tem, kako naj bi se fant ali dekle obnašal/a na zmenku. Na ta način pa smo tudi praznovali njihovo vstopanje v odraslost.

5. OČKOV POMOČNIK

Moj mož pogosto pride v hišo in reče: "Kdo bi se javil za prostovoljca?" Huh, težak izziv. Moji otroci namreč vedo, da če se javijo, bodo morali pomagati očetu pri nekem delu ali nalogi. Če se javijo, bodo na koncu dobili tudi manjšo nagrado. A nikoli ne vedo, ali bo naloga težka in ali bo nagrada to odtehtala. Včasih morajo z očetom nekomu pomagati pri selitvi. To lahko pomeni ure in ure težkega fizičnega dela. Včasih pa gre samo za to, da je treba napolniti plastenke z vodo, prinesti kaj iz trgovine, odnesti nekaj sosedom. Ne glede na to ni mož še nikoli ostal brez prostovoljca. To pa zato, ker ima ta naloga veliko prednost: gre za čas, ki ga preživijo skupaj z očetom.

6. BODITE NA RAZPOLAGO

To, da zmoremo prisluhniti našim otrokom, je največji dar, ki jim ga lahko damo. Naši otroci se niso vedno pripravljeni pogovarjati takrat, ko smo se mi pripravljeni. Zato je pomembno prepoznati trenutke, ko si otroci želijo govoriti z nami, in jim biti takrat na razpolago. Ko vidim, da se hoče kateri od otrok pogovarjati z menoj ugasnem radia ali odložim knjigo, če je potrebno.

Tudi, če imate samo enega ali dva otroka je pomembno, da preživljate čas občasno z vsakim posebej ali samo z njim/njo.

Avtorski članek Shelli Proffitt Howells lahko preberete tukaj

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top