Kdo v primeru Neže Arnolj zavaja italijanske zdravnike?

POP TV in spletni portal 24UR sta objavila prispevek, v katerem italijanski zdravnik zanika, da bi kadarkoli kritizirali zdravljenje kolegov iz ljubljanskega UKC v primeru Neže Arnolj. Po poročanju omenjenega portala in televizije, je predstojnik italijanske klinike Giovanni Stellin stopil v bran slovenskim kolegom: "Nobenega razloga ni, da se iz tega dela škandal. Mislim, da je zdravnik, ki je zdravil deklico, to storil v dobri veri, da dela najboljše za otroka. Enake posege delamo pri nas. Ko srce ne zmore več, mu pomagamo na mehanski način. Vendar je to zelo nevarno, v vseh primerih lahko povzroči možganske okvare. Kar se je na žalost zgodilo pri ubogi deklici," je dejal.

In nikoli nisem rekel, da so slovenski zdravniki pri njej naredili napako, pravi Stellin. "Prosim, zanikajte, da bi jaz rekel, da so naredili napako. Ker prvič, tega ne vem, in drugič, tega ne verjamem. Kdor to piše, je velik lažnivec."

O  navedbah POP TV tudi na socialnem omrežju Twitter

Pri dogovoru za premestitev Neže na angleško kliniko smo videli, da so zdravniki iz Anglije od slovenskih kolegov prejemali dvojne informacije. Glede na buren odziv iz Padove, očitno tudi italijanskim zdravnikom nekdo zavajajoče predstavlja za kaj gre v prizadevanju Nežinih staršev za zdravljenje deklice!

Na poročanje POPTV se je na socialnih omrežjih odzvalo več aktivnih državljanov. Med njimi Aleš Primc, voditelj Gibanja za otroke in družin, ki  se je na zavajajoče poročanje omenjene televizije odzval s tvitom: Kdo je obtožil KC tega, kar je danes zdravnik iz Padove na 24UR zavračal? Kritika KC je bila, da mesec in pol niso zdravili Neže.

Odzvala se je odvetnica Lucija Ušaj Šikovec: Ne, tudi nismo slišali,da se je ponujal,da bi prihajal operirat v UKC. Ampak ta hip je važna Neža, ne bogovi v belem.

Aleš Primc pa je postavil tudi ključno vprašanje: Katera mama in oče bi en mesec in pol iz dneva v dan mirno gledala čakanje na otrokovo smrt brez zdravljenja, zgolj z lajšanjem bolečin?

Dekličini starši so izbrali zdravljenje, ne pa samo paliativno »čakanje na smrt otroka«!

Podajanje napačnih informacij italijanskim zdravnikom in zavajanje slovenske javnosti, češ da se je naredilo vse, kar se je dalo, ne vodi k večjemu ugledu našega zdravstva, ki se bo moralo soočiti s svojim ravnanjem v takšnih primerih in storiti vse, da se v bodoče ne bodo več dogajali. Odrekanje dobrih namenov vsem, ki nastavljamo ogledalo, ni rešitev. O resničnih namenih Nežinih staršev in vseh, ki jima pri tem stojimo ob strani, največ povedo Besede Nežine mamice: “Soočenje z miselnostjo (da otrok s takimi poškodbami nima vrednosti življenja) je bilo za naju odločilno,” je za družinsko organizacijo Zavod iskreni.net povedala mamica Zala Arnolj.
“Neža je najin otrok, za katerega se je vredno boriti, ne glede na to, kako je prizadeta njena glavca. Prav se mi zdi, da Neža poskusi, kaj zmore, da se ji to omogoči. Ne glede na to, kakšna je Neža, mi jo hočemo, če se ona bori. Ko gledam nazaj, vidim, da sva imela z možem prav. In sem mirna v najinem boju, verjamem, da delava prav. Ampak za to je bilo potrebno veliko boja, da smo zdaj tu, kjer smo. Dejansko pa je bil otrok odpisan.”

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top