• Pia je bila nekoč Elvis, ki je pel v skupini Uporniki

  • Elvis Morgan Filipčič je sodeloval v šovu Agencije Milano

Komu se smili Pia Filipčič?

Največji resničnostni šov zadnjih mesecev je končan. Zmagovalka Big Brotherja je pričakovano postala Pia Filipčič. Slovenski mediji, ki bolj ali manj odkrito manipulirajo in perejo možgane, so njeno zmago že nekaj časa napovedovali. Med drugim tudi Lady, v kateri so pred tedni, med drugim zapisali: "Vsi so prepričani, da si Pia zasluži zmago, s čemer bi si lahko privoščila drago operacijo za spremembo spola." Kakor kaže gre za tipičen primer "sodobnega samaritanstva". Komu se v resnici smili Pia?

Dolge tedne so gledalci spremljali življenje tekmovalcev. Evrovizija in resničnostni šovi so priložnost za promocijo "drugačnosti". Po tistem, ko Salome v Kmetiji ni uspelo zaigrati na srca ljudi -  bila je preveč agresivna in primitivna, tega pa povprečna gledalka in gledalec ne marata, so v mediju z največjo gledanostjo dali Slovencem in Slovenkam na ogled Pio. Na prvi pogled ranljiva, čustvena in krhka, ob tem pa še (navidezno) zadržana in strpna do vseh sotekmovalcev, je pridobila naklonjenost.

Nič ni lažjega kot ljudem v kratkih izsekih dneva pokazati to, kar naj bi pozitivno ali negativno oblikovalo pogled na enega od tekmovalcev. Ob zmagi in pogosto vmes je Pia povedala, da je prišla v oddajo predstaviti transeksualne osebe v dobri luči, da bodo ljudje "spoznali, da so povsem normalni, običajni in prijazni". Če pustim ob strani, da mora biti človek prav poseben patron, da se sploh izpostavi celotni Sloveniji na ogled v vseh svojih najbolj intimnih trenutkih bivanja (od čustvovanja do sranja), lahko rečem, da je Pia vendarle veliko bolj izgrednica kot pacifistka kakor so jo želeli prikazati. Vsako njeno (pa ne samo njeno!) pijančevanje, je odkrilo o njej, kar je čez dan spretno prikrivala. Verjamem pa, da je bil izraz pristne stiske, ko je Darji na ramenih jokala, da "nikoli ni imela mame"

Kaj nam s takšnimi zgodbami želi povedati Veliki Brat?

Gledalci resničnostnega šova so po pripovedovanju medijev s svojimi glasovi "najboj zasuli Pio", ki je bila s tem deležna tudi velike denarne nagrade 50 000 evrov. Nikoli ne bomo izvedeli, če so njeno zmago izglasovali res Slovenke in Slovenci ali gre le še za eno marketinško potezo LGBT aktivistov in njihovih podpornikov na očitno dejansko njihovi televiziji. S tem denarjem naj bi si komaj 21-letna Pia uresničila življenjske sanje in tudi biološko pridobila spol, ki si ga želi. Salome, ki je nekoč s pomočjo podobne operacije postala "prava ženska" je večkrat v medijih izpostavila, da ni lahko biti ženska. Pa se je za oparacijo odločila v precej bolj "zrelih letih", če temu sploh lahko tako rečemo ... V svoji knjigi Salome opisuje, da je bila depresivna, da se ji je podrlo hormonsko ravnovesje, da je postala plašna in občutljiva. Pio, ki stopa po njeni poti čakajo najbrž podobne stiske. Iskreno bi ji želela, da bi bila bolj srečna, bolj izpolnjena, bolj zadovoljna. Žal pa resnično dvomim, da se bo to res zgodilo.

Ob vsej tej kolobociji, ko se pripravlja na dokončno spremembo spola, se je odločila tudi shraniti svojo semensko tekočino (kot poroča Lady), s katero bo nekoč lahko postala oče. Ali ob vsem tem vidimo otroka, ki mu bo morala mamica Pia razložiti, da je bila nekoč fant, potem pa je postala punca, ampak še prej shranila svojo semensko tekočino in zdaj ima otrok mamico, ki je v resnici očka. Bo otrok ob tem ostal ravnodušen? Ali ga/je to ne bo zmedlo? Bo ob tej popotnici lahko razvil svojo spolno identiteto? 

In spet se vprašam, komu se Pia (in njeni otroci) res smili? Tistim, ki se z njo veselijo, da je dobila denar za oparacijo spola ali tistim, ki vidimo njeno bolečino in bolečino njenih bodočih otrok?

Vesna Vilčnik

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top