Kaj otroci potrebujejo kot varno popotnico v srednješolske dni? Kondome?

Vodstvo osnovne šole Dravograd še vedno zagovarja sporno pobudo učiteljice devetega razreda za obdarovanje otrok s kondomi, kar je strokovno napačna odločitev, kot je ugotovilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Na ravnateljico sem naslovil vprašanje o epilogu zgodbe s kondomi. Te dni sem prejel njihov odgovor.

26. 12. 2016 sem vodstvu šole poslal dopis:

Spoštovana ravnateljica Marjeta Podgoršek Rek!
Sem Franci Donko, socialni delavec, član Združenja novinarjev in publicistov. Pišem za različne medije ter portal 24Kul.si.
V medijih sem zasledil novico, da je ena izmed razredničark v 9. razredu vaše osnovne šole predlagala učencem medsebojno obdarovanje s kondomi. V ta namen je poslala staršem e-pošto, v kateri jih seznanja s svojim predlogom. Zanima me, kakšno stališče imate do njenega ravnanja z obzirom, da gre za mladoletne osebe, mlajše od 15. let, ki so v skladu z zakonom posebej varovani tudi pred vsemi oblikami spolnega nasilja, tudi nagovarjanjem v spolnost, kamor je mogoče šteti tudi predlog vaše zaposlene? Kazenski zakonik v svoje 174. členu namreč določa: Učitelj, vzgojitelj, skrbnik, posvojitelj, roditelj, duhovnik, zdravnik ali druga oseba, ki z zlorabo svojega položaja spolno občuje ali stori kakšno drugo spolno dejanje z osebo, ki še ni stara petnajst let in mu je zaupana v učenje, vzgojo, zdravljenje, varstvo ali oskrbo, se kaznuje z zaporom od treh do desetih let. Ali ste sprejeli kakšne ukrepe zoper lahkomiselno in neprofesionalno vedenje vaše zaposlene? Če ste, kakšni so ti ukrepi? Ali ste se o tem pogovorili s starši omenjenega razreda in se jim opravičili? Za odgovor vas naprošam v najkrajšem času.  Lep praznični pozdrav, Franci Donko

Na moje vprašanje se je prijazno odzval avtomatski odzivnik in mi poslal tole sporočilo:
V času od 24. 12. 2016 do 02. 01. 2017 smo odsotni.
Vesele božično novoletne praznike!

Po večdnevnem čakanju sem 12.1. 2017 še enkrat prosil za odgovor:
Spoštovani!
Drugi januar 2017, ki je naveden kot čas vaše odsotnosti, je mimo. Prosim za vaš odgovor, ki mi ga dolgujete v skladu s spoštljivim odnosom z javnostmi.
Vaš cenjen odgovor pričakujem v prvih dneh naslednjega tedna.
Franci Donko

In potem je prišel odgovor: 
Spoštovani,
ravnateljica je dne 23. 12. 2016 posredovala izjavo za javnost različnim medijem in v izjavi jasno predstavila stališče šole. Z izjavo je bilo seznanjeno tudi MIZŠ. Na šolo ni prišla nobena pritožba s strani staršev. S starši razreda je bil v torek, 10. 01. 2017, roditeljski sestanek z razredničarko in ravnateljico, ki je potekal v duhu popolne podpore razredničarki in šoli. V tem primeru je bila pomembna cela zgodba, ki jo starši, učenci in šola poznamo, v medijih pa je bilo predstavljeno enostransko.
S pozdravi ravnateljice, Gabi Kupljen

Da zgodba obdarovanja s kondomi ni tako nedolžna, kot želi prikazati vodsto šole, je za portal Domovina.je pred časom potrdilo tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.
Na ministrstvu menijo, da je vzpodbujanje za obdarovanje s kondomi “neprimerno in strokovno povsem napačno”.
“Vsako vzpodbujanje zgolj s tehničnimi informacijami o kondomu, brez posredovanja vrednot in načel, občutka odgovornosti in pogovorov odraslih z mladimi pa je slabo, zato, ker lahko pri nekaterih mladostnikih vzpodbudi in vodi v hitenje in odločitve za zgodnje spolne odnose,”
  odgovarjajo na vprašanje Domovine.

Ob teh besedah ministrstva je zatrjevanje vodstva šole, kako samo oni poznajo celotno zgodbo in smo mediji vse skupaj enostransko predstavili, le slab način opravičevanja napačne odločitve.
Otroci pri štirinajstih in petnajstih letih »kot varno popotnico v srednješolske dni« ne potrebujejo kondomov, pač pa občutek, da so sprejeti, ljubljeni in potrjeni.

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top