Spoštovanje novinarske etike pri poročanju o koroških dečkih

Mediji imajo v žalostnem primeru koroških dečkov pomembno vlogo. Niso popustili začetnim pritiskom po medijskem molku, ki so ga pravni zastopniki CSD Velenje želeli izsiliti celo s sodno prepovedjo. V medjih so o žalostni zgodbi koroških dečkov nastali različni zapisi in posnetki; od dobronamernih in objektivnih, do takšnih, katerih namen je utišati zagovornike vrnitve vnukov v ljubeče okolje k babici in dedku.

Nova24TV, TOP TV, 24Kul, Družina, Iskreni.net, Ognjišče, Demokracija, Reporter, Časnik- hvala za objektivno poročanje!

Naštetim glavnim demokratičnim medijem gre zahvala, da je zgodba koroških dečkov prišla v veliko domov ter pri gledalcih in poslušalcih prebudila občutek za pravičnost. Ljudje so se množično odzvali, saj so začutili, da se del žalostne zgodbe koroških dečkov tako ali drugače dotika tudi njih, odnosov med starši in otroki, babicami, dedki in njihovimi vnuki.

POP TV in Alenka Arko strežeta zgodbe po naročilu

Alenka Arko je v torek, 19. aprila, spregovorila o zgodbi koroških dečkov.  Zelo ciljno usmerjeno, in enostransko, saj so zgodbo predstavljale profesorice socialnega dela. Izstopala je Gabi Čačinovič Vogrinčič, ki jo je, po navedbi novinarke, za pomoč zaprosilo kar ministrstvo Anje Kopač Mrak. Čačinovičeva je z nezakonitim vpogledom v osebne podatke ter s svojo domnevno strokovno pomočjo pri nestrokovnem in nezakonitem odvzemu presegla vsa strokovna in moralna pooblastila. Strokovnost in spoštovanje zakonodaje državljani od "eminentnih strokovnjakov" upravičeno pričakujemo!

"Peščica protestnikov"

Planet tv: "Pred ministrstvom za delo se je zbrala peščica protestnikov, ki zahtevajo vrnitev dečkov nazaj k starim staršem. Danes je bil prestavljen tudi predobravnavni narok za 46-letnega očeta dečkov, ki je obtožen umora svoje 33-letne partnerice. Obtoženi naj bi imel zdravstvene težave".

Radio Ognjišče: "Pred ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je Odbor za zaščito pravic vnukov in starih staršev v sredo popoldne pripravil shod, s katerim je od ministrstva znova zahteval, naj koroška dečka vrne starim staršem. Nov shod so napovedali čez dva meseca in znova zahtevali odstop ministrice Anje Kopač Mrak. Če se bo zavzela za koroška dečka, pa so obljubili, da se ji bodo prišli zahvalit«.  

Sta to zapisa z dveh različnih dogodkov?

Ideologija nacionalne televizije

Nacionalna televizija je primer koroških dečkov z nekaj prebliski korektnosti spremljala kot večina največjih medijev - branila Anjo Kopač Mrak.

Preko socialnih omrežij pa se je s svojo sovražnostjo izpostavila njihova novinarka Vanja Kovač.  Z žaljivim komentiranjem je poniževala vse, ki se zavzemamo za vrnitev koroških dečkov v njuno domače okolje, k babici in dedku. Dostojanstven družinski shod 6. 7. je označila za "mrhovinarski shod". 

Spoštovane novinarke in novinarji! Ne pustite si vzeti pravice do objektivnega poročanja in nepristranskega komentiranja! Tudi vam so te pravice zagotovljene z ustavo. Strokovna in laična javnost vas pri tem podpiramo! Vaša vloga za normalizacijo Slovenije je zelo pomembna! Zato se postavite na stran najbolj šibkih, pomagajte z nastavljanjem ogledala vladajočim in odpiranjem pomembnih tem, kot je zgodba o negotovi usodi koroških dečkov. Verjamem, da lahko skupaj  ustvarimo pogoje za spremembe na bolje. V tem se gotovo strinjamo! Vsi jih želimo.

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top