Katoličani praznujemo tretji sveti večer v pričakovanju praznika Svetih treh kraljev


Ko je bil Jezus rojen v Betlehemu v Judeji v dneh kralja Heroda, so prišli modri z Vzhoda v Jeruzalem in govorili: »Kje je ta, ki se je rodil kot judovski kralj? Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit.«  (Mt 2, 1-2).
Kristjani 6. januarja obhajamo praznik Gospodovega razglašenja, ki se imenuje tudi praznik Svetih treh kraljev in je povezan z božičem. Po svetopisemskem zapisu je namreč vladar Judeje Herod, ko je slišal za Jezusovo rojstvo, poslal učenjake, da bi preverili, ali se je res rodil nov judovski kralj. Pri tem jih je vodila zvezda.

Večer pred praznikom Svetih treh kraljev je v Katoliški cerkvi tretji sveti večer - prvi je pred božičem, drugi pa pred novim letom. Ob teh večerih je v navadi kropljenje z blagoslovljeno vodo in kajenje s kadilom po vseh prostorih hiše. Na vhodna vrata na predvečer praznika Svetih treh kraljev napišemo začetnice imen treh kraljev (Gašper, Miha in Boltežar) z letnico novega leta: 20 + G + M + B + 17.

Telesne ostanke Svetih treh kraljev so po legendi hranili v stolnici v Kölnu ob Renu, kamor se je zgrinjalo veliko romarjev. Tudi pobožni Slovenci s Kranjskega, iz Štajerske in Koroške so radi romali v "Kelmorajn".
Po naših župnijah poteka med božičem in Svetimi tremi kralji lep običaj, ko v Svete tri kralje preoblečeni koledniki obiskujejo domove, prepevajo voščilne pesmi in nad hiše kličejo blagoslov.

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top